Alumnia | 31-12-2014 | editie 4 | jaargang 2
17378
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-17378,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2014 - Q4

Kettingbrief
Verhaallijn 1 31-12-2014
editie 4 | jaargang 2

Martijn Messemaker
Leeftijd: 37 Afgestudeerd: 2001 Organisatie: Bol.com Functie: Head of Human Resources
Judith de Winter
Leeftijd: 33 Afgestudeerd: 2005 Organisatie: ING Functie: Manager Customer Operations Beleggen
Nu aan het woord
Marcel Peters
Leeftijd: 35 Afgestudeerd: 2004 Organisatie: Bundles B.V. Functie: CEO
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Na mijn studie ben ik begonnen bij Philips Healthcare in de rol van Logistics Trainee op de afdeling Operationele Inkoop. Daar ben ik doorgegroeid tot manager van het team. Ik vond het erg leuk en interessant bij Philips, maar kreeg na een jaar de mooie kans om voor AkzoNobel naar Houston (VS) te verhuizen. Daar heb ik 2,5 jaar met veel plezier gewerkt in verschillende supply chain management functies en vooral enorm veel geleerd van het werken en wonen in een ander land en andere cultuur. Bijna zes jaar geleden ben ik teruggekomen naar Nederland en sindsdien werk ik met veel plezier bij ING. Hier ben ik aan de slag gegaan als Black Belt en vervolgens als manager Customer Operations Beleggen.

In mijn huidige functie ben ik verantwoordelijk voor de administratieve afhandeling voor alle particuliere Beleggen klanten van ING. Dit zijn veel verschillende klantprocessen, denk bijvoorbeeld aan het openen, wijzigen en beëindigen van beleggingsrekeningen, overboeken van effecten van en naar andere banken, het verzorgen van jaar- en kwartaalrapportages voor klanten, uitbetalen van dividend, enzovoorts. Met mijn team zorgen we iedere dag dat we de ervaringen voor Beleggende klanten verbeteren en processen efficiënter maken. De afgelopen jaren hebben we dan ook onze processen versimpeld, de doorlooptijden teruggebracht en de kwaliteit sterk verbeterd. Een prestatie waar we enorm trots op zijn, maar we hebben ook nog veel ambities voor de toekomst: Beleggen nog klantvriendelijker maken voor onze klanten en de voorkeursbank van Nederland worden.

Wat zijn eventuele plannen?
Ik wil mij nu en in de toekomst heel graag inzetten om de ING processen klantgerichter en efficiënter te maken. Voorlopig voor Beleggen, maar wie weet in de toekomst voor andere producten en klanten.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Jazeker. Met name de ervaring en affiniteit die ik in mijn studie heb gekregen met het verbeteren van logistieke processen, gebruik ik nog iedere dag. Dit geeft mij een voorsprong ten aanzien van collega’s die een andere achtergrond hebben.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Alle functies die ik heb gehad hadden een bepaalde kwantitatieve aard. Daar heb ik veel affiniteit mee en dat zoek ik dus eigenlijk altijd op. Tegelijkertijd is de praktijk tot nu toe altijd geweest dat er veel tijd en aandacht vereist is voor acceptatie en implementatie van kwantitatieve analyses. Hiervoor zijn goede zachte en veranderkundige skills absoluut noodzakelijk. In de praktijk betekent dit, dat ik het grootste deel van mijn tijd besteed aan “kwalitatieve” aspecten: samenwerken, communiceren en zorgen dat alle neuzen dezelfde kant opstaan.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Ik heb zowel bij Interactie als Industria verschillende commissies en een jaar bestuur gedaan. Eerst voorzitter bij Interactie en later Commissaris Onderwijs bij Industria. Daar heb ik vooral veel over mezelf geleerd en geleerd om als team effectief samen te werken.  Bij de start van mijn werkende leven heb ik hier veel aan gehad: veel tips en leerervaringen uit mijn studententijd kon ik al meteen toepassen in mijn eerste baan. Daarnaast heb ik op deze manier een netwerk opgebouwd, waar ik later in mijn carrière baat bij heb gehad.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Ik heb drie adviezen voor studenten:

Allereest zijn sociale skills in het werkende leven vaak net zo belangrijk als “technische” skills. Besteed daarom in je studententijd en eerste werkende jaren voldoende aandacht hieraan. Dit kan door commissies en/of bijbaantjes in je studententijd of bij je baankeuze  rekening te houden met het leerpotentieel op dit gebied.

Daarnaast is je eerste functie vaak de eerste echte “praktijkervaring” en kan daarmee heel bepalend zijn in zowel je zelfbeeld als je kijk op het bedrijfsleven. Kijk naar de inhoud van je eerste functie, maar ook naar je leidinggevende, het team en de omgeving waarin je komt te werken. Vraag jezelf dan af: vind ik hier wat ik wil leren?

Tot slot, het is minder voor de hand liggend, maar bij een bank zijn heel veel interessante mogelijkheden voor Technische Bedrijfskundigen en het is mijn ervaring dat je met die achtergrond heel veel waarde kunt toevoegen. Voor iedereen die daar meer over wil weten, mail mij gerust: judithdewinter@gmail.com

Kettingbrief
Verhaallijn 2 31-12-2014
editie 4 | jaargang 2

Wilbert Schouten
Leeftijd: 26 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Spar Functie: Bedrijfsleider kruidenierswaren
Jerom Nieuwenhuizen
Leeftijd: 26 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: ASML Functie: Junior Decision Support Expert
Nu aan het woord
Jos Meiling
Leeftijd: 25 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: VE Interactive Functie: Digital Consultant Education & Charities
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Na het afronden van mijn studie ben ik aan de slag gegaan op de afdeling Decision Support, onderdeel van de Presidents’ Office, bij ASML. De Presidents’ Office is ongeveer 1,5 jaar geleden ontstaan na een structuurverandering, waarbij ASML twee presidenten heeft gekregen. De Presidents’ Office heeft als doel om de twee presidenten en het Executive Committee te ondersteunen bij het effectief managen van ASML. Het betreft een redelijk nieuw team, dat afgelopen tijd een flinke groei heeft doorgemaakt en ook komend jaar door zal blijven maken.

Als Decision Support ondersteunen we senior management bij strategische besluitvorming, waarbij we besluitvormingsprocessen faciliteren en indien nodig ondersteunen met modellen. De vraagstukken zijn meestal, zowel organisatorisch als analytisch complex en we zitten met onze afdeling ‘dicht bij het vuur’, wat ik persoonlijk erg interessant vind. Ik vind het boeiend om van dichtbij te zien hoe besluiten worden genomen, zeker binnen een bedrijf dat opereert in een dynamische omgeving als de chipindustrie, waarbij zowel de benodigde investeringen als onzekerheden gigantisch zijn.

Wat zijn eventuele plannen?
Aangezien ik slechts een jaar aan het werk ben in deze rol, waar ik nog ontzettend veel kan leren, zal ik voorlopig geen overstap maken. Doordat onze projecten cross-sectoraal zijn, heb ik voldoende mogelijkheden om verschillende afdelingen van het bedrijf goed te leren kennen, zoals Development & Engineering, Finance, Operations, en Sales. Als ik al een blik in de toekomst werp, dan zal een volgende functie waarschijnlijk iets meer operationeel van aard zijn, waarbij ik ook zeker de ambitie heb om voor enige tijd naar het buitenland te gaan!

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Bepaalde elementen vanuit de studie komen zeker terug in de projecten die we doen, zoals Supply Chain Planning en Operations Research. Daarnaast hebben veel projecten een financiële inslag, waardoor mijn achtergrond in Finance ook erg waardevol is. Aan de andere kant, het gebeurt zelden dat ik een ‘oud’ theorieboek doorblader om mijn kennis op te halen.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Het mooie van mijn huidige functie is dat er een evenwicht is tussen kwantitatieve en kwalitatieve werkzaamheden. Het creëren van modellen en doen van analyses is absoluut kwantitatief. Daarnaast moeten we echter in staat zijn kwalitatieve inzichten te leveren en ook ‘stakeholder management’ speelt binnen de projecten een belangrijke rol. Ik heb er bewust voor gekozen om de kracht van kwantitatieve analyse en de inhoudelijke kant van de Master Operations Management and Logistics niet los te laten, maar daarnaast geeft deze functie ook de mogelijkheid om mezelf op andere vlakken te ontwikkelen.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Naast mijn studie heb ik een bestuursjaar gedaan bij studentenhandbalvereniging Oktopus, was ik actief lid bij Industria en heb ik in 2012 de introductieweek van de TU/e georganiseerd. Ik ben er van overtuigd dat deze activiteiten me in positieve zin hebben gevormd, mede doordat je uit je comfortzone wordt gehaald en leert om in teamverband een doel te bereiken. Ik weet zeker dat ik hier, al dan niet bewust, iets van meeneem in m’n huidige functie. Daarnaast heb ik ervaren dat het veel voldoening geeft, waardoor ik nu ook gemotiveerd ben om mezelf actief in te zetten bij de bedrijfsjongerenvereniging van ASML, ‘Young ASML’.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Het is volgens mij essentieel dat je zelf verantwoordelijkheid neemt voor je (persoonlijke) ontwikkeling. Zoals ik aangaf, kun je van nevenactiviteiten ontzettend veel leren en is het nu geoorloofd om eens een fout te maken. Je komt er daarnaast achter waar je krachten liggen en wat je zelf graag terug zou zien in een toekomstige functie. Tot slot, vergeet natuurlijk niet om er een onvergetelijke studententijd van te maken!