Alumnia | December 2014
17373
post-template-default,single,single-post,postid-17373,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Complexiteit bestaat in vele vormen en op vele plekken. Neem nou de computer waarop ik dit typ en de handen waarmee ik dat doe. Beide bestaan uit talloze onderdeeltjes, die samen zijn uitgegroeid tot een functioneel eindproduct. Toch is de manier waarop ze zijn ontstaan natuurlijk totaal verschillend. Dat grote verschil in productieproces zorgt ook voor een ander soort complexiteit.

Het maken van SCOPE brengt wéér een heel ander soort complexiteit met zich mee. De vele verschillende communicatielijnen en onderlinge afhankelijkheden van stappen in het proces zorgen voor een dun lijntje tussen een geslaagde SCOPE of slechts een slap aftreksel daarvan. Dat is me tijdens mijn eerste SCOPE wel duidelijk geworden. Eén mailtje op tijd versturen of net iets later, dat kan een wereld van verschil maken. Wat dat betreft ben ik wel een beetje jaloers op de hoge mate van automatisering bij de bedrijven die in deze SCOPE aan bod komen.

Eerst zal prof.dr.ir. Geert-Jan van Houtum uitleggen waar de complexiteit in huidige productieprocessen hem eigenlijk in zit en welke trends er op dit moment spelen. Vervolgens nemen we een kijkje in de complexe keukens van VDL etg , AME en AkzoNobel om onder andere te zien hoe het ‘insourcen’ van extra productiestappen en het nastreven van een hoge mate van veiligheid en duurzaamheid zorgt voor meer complexiteit.

Ook leren we in deze SCOPE over de carrière van Paul Enders en deelt Ton de Kok zijn visie over de faculteit. Verder feliciteren we Zümbül Atan met haar verkiezing tot beste masterdocent van de TU/e, zien we hoe TBK studenten hun bijdragen leveren aan het innovatieve project STORM en lezen we over de uitwisseling naar Linköping en over de ervaringen van deelnemers aan het avontuur dat NAHSS heet.