Alumnia | December 2015
17840
post-template-default,single,single-post,postid-17840,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Bang voor Nederland

Afgelopen november bezocht ik een logistiek bedrijf in de buurt van Londen. Dit uit de klauwen gelopen familiebedrijf verzorgt distributie van verse producten in Engeland. De oprichter van het bedrijf is afgelopen jaar naar Barendrecht afgereisd om te leren van Nederlandse collega´s. “Mijn grootste angst is dat een Nederlandse concurrent een vestiging opent in Engeland”, verklaarde hij. Dit vond ik een verrassende uitspraak. Nederland blijkt een voorloper op logistiek gebied, zeker internationaal. In deze SCOPE bekijken we welke uitdagingen de revue passeren wanneer je goederen de grens over stuurt.

Professor Albert Veenstra introduceert het thema. Hij geeft een overzicht van het invoerproces. Hierna zoomen we in op twee partijen die een onderdeel van deze keten tot zich nemen: Vos Logistics en Portbase. Frank Verhoeven, CEO van Vos Logistics, vertelt hoe het bedrijf omgaat met nieuwe ontwikkelingen binnen internationaal transport. De Rotterdamse Haven is een hoofdrolspeler in de logistieke prestaties van Nederland. Portbase faciliteert informatietechnologie in de haven. In een interview met Hans Rook, adviseur bij Portbase, wordt een beeld gegeven van het proces van inklaring.

Verder leest u in deze SCOPE wat een technisch bedrijfskundige kan betekenen bij Roland Berger en ORMIT. Ook nemen we een kijkje in de keuken van het nieuwe van Design Engineering en feliciteren we Joachim Arts met de Europese onderzoeksprijs. Interactie blikt terug op ESTIEM-activiteiten die afgelopen zomer hebben plaatsgevonden. In de kettingbrief spreken we deze keer Coen Oreel en Tom Bouman. Tot slot nemen we afscheid van onze vaste columnist Noor Rijk. Vanaf nu zal Cas van Elderen de SCOPE afsluiten met zijn inspirerende verhalen.

Ik wens u veel leesplezier toe!

Hilde Weerts,
Hoofdredacteur SCOPE