Alumnia | Juni 2017
18333
post-template-default,single,single-post,postid-18333,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

De overbodige diersoort

Afgelopen november werd ik in Stuttgart tijdens een reisje met Industrie voor het eerst geconfronteerd met het fenomeen Industrie 4.0. Vrijwel elke universiteits- en bedrijfsbezoek stond in het thema van deze vierde industriële revolutie. Zo hebben we in de fabriek van Kärcher, bekend van hoge drukreinigers en schoonmaakmachines, verschillende voorbeelden gezien. Er werd bijvoorbeeld gebruik gemaakt van ‘pick-to-light’ waardoor een breed scala aan producten op dezelfde lijn geproduceerd kan worden zonder de lijn tussendoor om te bouwen. Maar de carrosseriefabriek van Mercedes was het toppunt. In deze gloednieuwe fabriek werd een gigantische 99,9% automatisering behaald. Van al het fabriekspersoneel waren slechts een aantal hoger opgeleide operators overgebleven, behoorlijk indrukwekkend.

In deze SCOPE wordt Industrie 4.0 van verschillende kanten belicht. Zo beginnen we met de Nederlandse variant van Industrie 4.0, namelijk Smart Industry. Verder kijken we naar hoe een service provider, Atos, Industrie 4.0 toepassingen implementeert en hoe Vanderlande de technieken probeert toe te passen in haar producten. Ten slotte verteld Irene Vanderfeesten hoe met het HORSE project midden- en kleinbedrijf vooruit geholpen wordt in deze vierde industriële revolutie.

De SCOPE wordt compleet gemaakt met onder andere een interview met voormalig Industriavoorzitter Daniël Gooijer over zijn leven in Singapore en een aantal verhalen over wat je als technisch bedrijfskundige kunt bereiken na je studie.

Ontzettend veel leesplezier met alweer de tweede SCOPE van 2017!

 

Maarten van Asseldonk

Hoofdredacteur