Alumnia | Maart 2016
17976
post-template-default,single,single-post,postid-17976,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive

Twitter voor je koelkast

We konden het gewoonweg niet maken om dit fenomeen voorbij te laten gaan, dé trend van 2016: Internet of Things. Het verschijnsel belooft zich de komende jaren flink uit te breiden, tot zelfs de wc in een studentenflat je vertelt dat het toch echt tijd is om een nieuwe wc-borstel aan te schaffen. Hierbij wordt natuurlijk direct het goedkoopste model voorgesteld, al dan niet gesponsord door een zekere webwinkel met een blauw logo. Dit persoonlijke voorstel wordt uiteraard gegenereerd door slim gebruik van Big Data, nog zo’n hippe term.

Zoals zo vaak bij tech-trends, lijken de toepassingen oneindig. Het komt er op neer dat apparaten alles over zichzelf de wereld in kunnen gooien, een soort twitter voor je koelkast. Zo hoeft mijn lieve zus straks zelf geen foto’s meer te maken om mij up-to-date te houden over haar ontbijt, lunch, tussendoortjes en avondeten: de keuken doet dat gewoon zelf!

In deze SCOPE hebben we een paar toepassingen van Internet of Things, kortweg IoT, uitgelicht. Zo leest u wat IoT nu werkelijk inhoudt en wat het fenomeen het bedrijfsleven te bieden heeft. Vervolgens leggen we uit hoe het de zorg gaat omgooien en hoe een IoT netwerk, genaamd LoRa, gerealiseerd kan worden.

Ik kan in ieder geval niet wachten tot ik mezelf nóóit meer een kwartier lang af hoef te vragen waar ik mijn fiets ook alweer neergezet heb. Stel je voor: een fiets die je zélf de juiste route wijst, zonder de mevrouw van Google Maps die in je oor tettert. Ik zou dat fantastisch vinden. Als ik een fiets zou hebben. Helaas heeft een nog onbekende dief zich afgelopen dinsdag de mijne toegeëigend. Had ik er nu maar een LoRa-chipje in gestopt…