Alumnia | 01-03-2018 | editie 1 | jaargang 6
18509
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-18509,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2018 - Q1

Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-03-2018
editie 1 | jaargang 6

Leon Smulders
Leeftijd: 46 Afgestudeerd: 1995 Organisatie: Snappet Functie: COO
Ronald Cromberg
Leeftijd: 46 Afgestudeerd: 1996 Organisatie: De Boom en het Meer en Gobike Nederland Functie: Directeur
Nu aan het woord
Jasper van Rijn
Leeftijd: 41 Afgestudeerd: 1999 Organisatie: IG&H Functie: Director Retail Supply Chain
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
In 1996 ben ik bijna meteen na mijn afstuderen begonnen als management trainee bij een IT-bedrijf, toen 600 man groot en in een paar jaar tijd gegroeid naar 2000 medewerkers. Hierdoor heb ik heel snel stappen kunnen zetten en mezelf kunnen ontwikkelen in het management vak. Na 6 jaar ben ik overgestapt naar Océ (nu Canon) en heb meegeholpen met de uitbouw van de outsourcing tak. Eerst in Nederland en het laatste jaar in Zwitserland. Uiteindelijk heb ik ervoor gekozen om de stap te wagen en een eigen bedrijf te beginnen. Dat laatste doe ik nu bijna 10 jaar.

Wat zijn eventuele plannen?
Met een partner heb ik De Boom en het Meer opgericht. De Boom en het Meer informeert, beweegt en stimuleert organisaties mobiliteit te verduurzamen. De E-bike speelt hierbij een grote rol. Ik voorzie een grote toekomst voor deelsystemen en smart mobility oplossingen voor onze stedelijke gebieden. Daar zetten we nu met Gobike de eerste stappen in. Je kunt een Gobike deel e-bike al gebruiken in Rotterdam en Utrecht.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Ja! Nee zozeer met bepaalde methoden of technieken maar vooral het analytisch denken en modelmatig werken is de bedrijfskundige natuurlijk met de paplepel ingegoten. Hoe pak je zaken gestructureerd aan? Werken naar een doel toe, multidisciplinair werken. Dat lijken hele vanzelfsprekende zaken maar voor veel mensen met een andere opleidingsachtergrond toch vaak een eyeopener.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Binnen De Boom en het Meer is het werk veel meer kwalitatief: mensen stimuleren om de auto te laten staan en vaker een gezonder alternatief te nemen, dat is en blijft mensenwerk. Ik heb daar in die zin bewust voor gekozen dat ik na een aantal jaren in de IT wilde werken aan een concreter iets, waar ik zelf ook meer verbinding mee had.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Ik heb verschillende typische studenten activiteiten gedaan (bestuurswerk, studiereis, internationale evenement organiseren, betrokken geweest bij onderwijs, student assistent). Daarnaast heb ik ook in het buitenland stage gelopen en studievakken gedaan.
Ik heb daar heel veel aan gehad want uiteindelijk vormt je studie je als persoon. De kennis die je opdoet, is snel weer verouderd maar de persoon blijft.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Ik realiseer me dat de wereld van studeren flink veranderd is maar probeer iets te doen naast je studie. Het maakt niet zoveel uit wat je doet, als het maar iets is buiten je eigen studie, iets compleet anders. Dit verruimt zó je wereld. Je leert andere mensen kennen met een andere achtergrond, andere denkwijzen en interesses. Het is een cliché maar je wordt er zelf rijker van, het vormt je als persoon.

Kettingbrief
Verhaallijn 2 01-03-2018
editie 1 | jaargang 6

Ger Biesman
Leeftijd: 48 Afgestudeerd: 1993 Organisatie: Laurentius Ziekenhuis Roermond Functie: Manager Facilitair Bedrijf & Bouw
Marjolijn Kalsbeek
Leeftijd: 47 Afgestudeerd: 1994 Organisatie: Laurentius Ziekenhuis Roermond Functie: Adviseur zorglogistiek
Nu aan het woord
Richard Merk
Leeftijd: 49 Afgestudeerd: 1992 Organisatie: DiVetro Functie: Projectmanager
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Verschillende functies maar altijd in ziekenhuizen. Het begon met een stage in het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven, na mijn afstuderen in 1994 naar het Elisabeth Ziekenhuis Tilburg en sinds 11 jaar werk ik met veel plezier in het Laurentius Ziekenhuis Roermond. Ik heb als projectmanager gewerkt, als adviseur en als lijnmanager van verschillende afdelingen. Als adviseur zorglogistiek houd ik me nu vooral bezig met capaciteitsmanagement van bijvoorbeeld de OK, radiologie, poliklinieken en verpleegafdelingen. Voor een bedrijfskundige is een ziekenhuis een zeer interessante, boeiende en complexe omgeving om te werken!

Wat zijn eventuele plannen?
Sinds ik 10 jaar geleden kanker heb gekregen heb ik ervaren hoe betrekkelijk het is om plannen te maken. Qua werken heb ik erg naar mijn zin in de ziekenhuiswereld en dat mag van mij nog jaren zo blijven. Capaciteitsmanagement staat in de zorg volop in de belangstelling en het is boeiend om nu in dit vakgebied te werken.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Ja heel veel – ik pas veel zaken toe zoals modelbouw, data-analyse en wachttijdtheorie, maar ook kennis over organisatiekunde en verandermanagement. Rode draad in de studie is m.i. analytisch en procesmatig denken en werken en daar heb ik veel aan.
Ik volg momenteel een Topclass Capacity Management waarin bijvoorbeeld modules over statistiek zitten, een thema dat ik tijdens mijn studie erg saai vond maar nu juist heel interessant omdat ik het meteen in het ziekenhuis kan toepassen om analyses en voorspellingen verder te verbeteren.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Beide. Kwantitatief in het maken van analyses en planningen, en kwalitatief in het vertalen van cijfers naar adviezen en het begeleiden van verbeterprojecten.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Ik was actief lid van Demos, waar ik veel plezier heb gehad maar ook veel heb geleerd van bijvoorbeeld het organiseren van activiteiten. Verder heb ik allerlei bijbaantjes gehad bij uiteenlopende bedrijven, wat ook heel leerzaam was.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Naast stages kunnen bijbaantjes je veel leren over verschillende bedrijven, mensen en culturen, en dat kan je helpen bij het vinden van een baan en een organisatie die bij je passen.