Alumnia | 28-03-2014 | editie 2 | jaargang 2
17400
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-17400,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2014 - Q2

Kettingbrief
Verhaallijn 1 28-03-2014
editie 2 | jaargang 2

Léon Veraa
Leeftijd: 31 Afgestudeerd: 2008 Organisatie: TabletGuide.nl Functie: Mede-oprichter & blogger
Martijn van Aspert
Leeftijd: 25 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: TU/e Functie: Logistics Trainee
Nu aan het woord
Martijn Messemaker
Leeftijd: 37 Afgestudeerd: 2001 Organisatie: Bol.com Functie: Head of Human Resources
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Tijdens mijn opleiding werd ik gewezen op de Honors Track Design die je naast je Master kunt doen. Bij deze vakken ligt de nadruk op de praktische toepasbaarheid van theoretische modellen. Tijdens mijn afstuderen bij NedTrain was ik ook bezig met een theoretisch model echter vond ik het juist leuk om er ook daadwerkelijk voor te zorgen dat het model uiteindelijk wordt gebruikt. Als soort hobbyproject heb ik daarom samen met Joachim Arts verder gewerkt aan een tool, gebaseerd op mijn afstuderen, die binnenkort aan NedTrain gepresenteerd zal worden.

Mede omdat ik het praktisch toepassen van theoretische kennis een leuke en interessante uitdaging vind, heb ik besloten om daarna als Logistics Trainee verder te gaan met de ontwerpersopleiding Logistics Management Systems (aan de TU/e) waar ik direct na mijn afstuderen mee ben begonnen. Deze opleiding wordt afgesloten met een Design Project welke ik uitvoer bij ASML op het gebied van Spare Parts Management. Ook hier is het de bedoeling dat er uiteindelijk een ‘proof of concept’ of tool wordt opgeleverd.

Wat zijn eventuele plannen?

Ik denk dat het vroeg in je carrière moeilijk is om te zeggen wat je plannen precies zijn. Wat ik in ieder geval wel hoop is dat ik na het afronden van mijn Design Project bij ASML kan blijven en daar nog verder kan werken aan andere uitdagingen op het gebied van Spare Parts Management.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Vooral kennis die ik heb opgedaan in het vak Service Supply Chains for Capital Goods gebruik ik op dit moment dagelijks in mijn Design Project. Gezien het om het opleveren van een Design gaat is ook kennis (vooral de aanpak) uit het vak Design of Operations Planning and Control Systems erg nuttig.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Het Design Project is vooral kwantitatief van aard, echter een theorie vertaald naar een goede praktische tool die niet wordt gebruikt is niet veel waard. Daarom spelen ook kwalitatieve aspecten een belangrijke rol. Het gaat dus als Logistics Trainee niet alleen om het kunnen maken van een tool maar ook het ervoor zorgen dat je de juiste mensen om je heen verzameld, en deze mensen meeneemt en laat reflecteren op het werk waar je mee bezig bent.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Naast mijn studie heb ik commissies en bestuur gedaan bij Industria. Eén van de commissies die ik heb gedaan, is de SCOPE commissie. Verslagleggen is niet altijd even makkelijk, maar bij SCOPE krijg je de mogelijkheid om dit te leren. Daarnaast leer je tijdens een bestuursjaar enorm veel, waar je tijdens je carrière nog veel aan hebt: van het opbouwen van een netwerk buiten Eindhoven tot het oppakken van allerlei verschillende dingen die op je pad komen.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Doe wat je denkt dat goed is, maak af en toe eens een keuze op gevoel, pak dingen op die op je pad komen, die je leuk en interessant lijken en breng ze ten uitvoer, zo blijf je uit de sleur, is elke dag anders en kun je blijven genieten!

Kettingbrief
Verhaallijn 2 28-03-2014
editie 2 | jaargang 2

Krista Valk
Leeftijd: 30 Afgestudeerd: 2007 Organisatie: Heineken Functie: Analyst
Koen Boonen
Leeftijd: 28 Afgestudeerd: 2010 Organisatie: Accenture Operations Strategy Functie: Consultant
Nu aan het woord
Wilbert Schouten
Leeftijd: 26 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Spar Functie: Bedrijfsleider kruidenierswaren
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Na mijn afstuderen bij AkzoNobel binnen OML, ben ik voor Accenture Operations Strategy gaan werken binnen het domein “Planning & Fulfillment”. Ik werk aan projecten bij klanten in uiteenlopende industrieën met een verbeterdoelstelling in de Supply Chain & Logistiek. Vers uit de studieboeken heb ik, na een training met junior consultants van over de hele wereld in Chicago, voor 1,5 jaar in Duitsland en Zwitserland op projecten gezeten. Dit was een dynamische en leerzame tijd waar ik met plezier op terugkijk. In het begin had ik de verantwoordelijkheid over specifieke opdrachten binnen een project, nu draag ik zelf de verantwoordelijkheid over een heel project. Onderwerpen waar ik tot nu toe aan gewerkt heb zijn bijvoorbeeld internationale luchtvracht, logistieke optimalisatie, Supply Chain organisatie en e-fulfillment.

Het mooie van het werk bij Accenture vind ik de afwisseling tussen het maken van strategische analyses en assessments en het bijdragen aan de daadwerkelijke implementatie van verbeteringen in organisaties. Projecten variëren daarom van enkele weken tot meerdere maanden.

Wat zijn eventuele plannen?
Graag zou ik nu het nog past in mijn leven voor langere tijd in het buitenland op een project werken of een paar maanden op onbetaald verlof gaan en de wereld rondreizen.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Ondanks dat de studieboeken netjes gesorteerd op de boekenplank staan, heb ik de meeste nooit meer open gedaan. Wat tijdens het werk goed van pas komt, is de affiniteit die ik in OML heb opgebouwd met Supply Chains en Logistiek. Daarnaast heb ik tijdens de opleiding complexe problemen leren structureren, analyseren en oplossen.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Het is een combinatie van kwantitatief (data analyses) en kwalitatief (project management, draagvlak creëren voor veranderingen). Ik heb bewust gekozen om in de wereld van Supply Chain Management en Logistiek te blijven werken omdat dit kwantitatieve problemen zijn, waarbij de oplossing ook een grote organisatorische component heeft. Deze combinatie van puzzelen met cijfers en het meekrijgen van organisaties spreekt me erg aan.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

De organisatie van het IRP (studiereis) naar Vietnam heeft me naast mooie vriendschappen en een onvergetelijke trip, veel opgebracht in het leren over projecten in een internationale omgeving. Daarnaast zijn de indrukken van de bedrijfsbezoeken in Vietnam goed geweest voor mijn beeldvorming, omdat ik sommige van deze bedrijven weer ben tegengekomen in opdrachten bij Accenture.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Zorg dat je bij het vinden van een baan niet alleen interesse hebt voor de inhoud van de functie , maar dat je een klik voelt met de mensen die er werken. Daarnaast, geniet van de mooie studententijd en volg je hart in het maken van keuzes (dat klopt altijd).