Alumnia | 30-6-2015 | editie 2 | jaargang 3
17619
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-17619,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2015 - Q2

Kettingbrief
Verhaallijn 1 30-6-2015
editie 2 | jaargang 3

Marcel Peters
Leeftijd: 36 Afgestudeerd: 2004 Organisatie: Bundles B.V. Functie: Oprichter en Directeur
Juliëtte van den Hoven
Leeftijd: 37 Afgestudeerd: 2004 Organisatie: Hofax B.V. Functie: Directeur en eigenaar
Nu aan het woord
Frank de Jong
Leeftijd: 31 Afgestudeerd: 2009 Organisatie: Emultech B.V. Functie: CEO en Co-founder
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Na mijn studie Technische Bedrijfskunde afgerond te hebben bij DHL in Brussel, ben ik gestart bij Stork Technical Services als management trainee. Hierin was ik succesvol en ik wilde daar wat langer blijven. Echter werd mij na 1,5 jaar gevraagd of ik in wilde stromen in het familiebedrijf. Ik heb daar kort over nagedacht, en ben een half jaar later begonnen bij Hofax met het doel om het bedrijf samen met mijn broer binnen 1,5 jaar over te nemen. Ondertussen ben ik 7 jaar directeur en eigenaar, hebben we een professionaliseringsslag gemaakt en zijn we van een kleine regionale speler uitgegroeid tot leverancier van zakelijke print- en documentoplossingen voor de Benelux.

Wat zijn eventuele plannen?

Afgelopen jaar is ons bedrijf verdubbeld qua omzet. Dit jaar gaan we voor een groei van 50%. In onze markt is dat ongekend veel groei. En toch krijgen we het voor elkaar, terwijl anderen moeite hebben om het hoofd boven water te houden.

Onze webshop www.toneractie.nl gaat zeker hard groeien de komende jaren en ook de website van Hofax (www.hofax.nl) gaat weer een verbeterslag krijgen. Tenslotte zetten we in op managed print services, waarmee we op afstand kunnen bepalen of een multifunctional onderhoud, toners etc. nodig heeft en waardoor dit de klant tijd, moeite en geld scheelt.

En in de hele verre toekomst? Dat heb ik nog niet heel duidelijk. Het varieert van de grootste speler van Noord Europa tot aan vervroegd pensioen op de Caraïben. Het ligt er maar aan wat op mijn en ons pad komt.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Als directeur heb je met alle facetten van je bedrijf te maken en het is cruciaal dat je overzicht houdt en de piketpaaltjes uitzet waarbinnen mensen zich kunnen bewegen.

Wat ik vooral gebruik uit mijn studie is het denken in processen en het houden van de ‘helicopter view’. Daarnaast is het handig dat je overal wat van weet, zodat je met iedereen eigenlijk wel kunt sparren, zonder de details te moeten weten.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Beide. Daar heb ik bewust voor gekozen.

In ons bedrijf hebben we geen managementlaag tussen de directie en de werkvloer, want dat werkt stroperig en daarnaast wil ik gewoon weten wat er speelt in mijn bedrijf. Bij klanten, bij leveranciers, maar zeker ook bij onze mensen. En dat kan alleen als je er middenin zit en mee doet.

We hebben wel teamleiders in verband met de span of control, en daar voer ik nauw overleg mee, maar ook met de werkvloer zelf. De werkvloer heeft veel verantwoordelijkheid en we verwachten dan ook heel wat van onze mensen. Dan moet je er als directie ook zijn voor vragen, snelle beslissingen en soms gewoon dingen oppakken.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Ik ben bestuurslid geweest bij MATUE de Marketeer. Daar was ik verantwoordelijk voor de verkoop van advertenties en de relaties met de sponsors. Daarnaast heb ik op semi-professioneel niveau gedanst. Hierdoor heb ik langer over mijn studie gedaan, maar ook zoveel meer geleerd.

Aan beide heb ik dus iets gehad. Je leert praktisch werken, organiseren en regelen. Dat leer je niet in een collegezaal. Daarnaast kom je erachter wat wel en niet bij je past. Door mijn sport heb ik geleerd dat teamwork heel belangrijk is en om te focussen en bepaalde doelen te halen.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Ga iets doen naast je studie. Organiseer, regel, verkoop, zet een bedrijf op, whatever, maar blijf niet enkel in je boeken en de collegezaal hangen, want dan mis je de helft van wat je kunt leren.

En vergeet niet van je studententijd te genieten! 😉

Kettingbrief
Verhaallijn 2 30-6-2015
editie 2 | jaargang 3

Jos Meiling
Leeftijd: 25 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: VE Interactive Functie: Digital Consultant Education & Charities
Hayo Jongejans
Leeftijd: 26 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: Fokker Technologies Functie: Management Trainee
Nu aan het woord
Maud Bollen
Leeftijd: 24 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: Unilever Functie: Global Procurement Analyst
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Sinds 1 juli 2014 ben ik aan de slag als Management Trainee bij Fokker Technologies. Binnen de Aerospace industrie is Fokker Technologies actief op verschillende gebieden. Allereerst ontwikkelen, ontwerpen en produceren we kritieke vliegtuigonderdelen en fungeren daarbij als first tier supplier aan de OEMs (zoals Airbus). Hierbij valt te denken aan een deel van de romp van de A380, gedeeltes van de vleugels van de A350 of het landingsgestel van de Apache helikopter. Tevens onderhouden we de huidige Fokker vloot, waarvan er nog 550 vliegtuigen wereldwijd operationeel zijn. Ook verzorgen we de bekabeling in vliegtuigen en produceren we verschillende onderdelen voor satellieten en andere militaire toepassingen. Kortom, een breed portfolio bij een groot, internationaal opererend bedrijf.

In het kader van het traineeship voer ik verschillende opdrachten uit bij verschillende werkmaatschappijen van Fokker. Het doel hiervan is om je competenties te ontwikkelen en om in een korte tijd veel van het bedrijf te zien. Mijn eerste opdracht had te maken met de productieplanning van landingsgestellen van de NH90, een defensie helikopter. Gedurende mijn tweede opdracht analyseerde ik een financieel proces en heb ik een business case geschreven ter verbetering hiervan. Momenteel ben ik bezig met mijn derde opdracht, die dichter bij de operatie staat. Als projectleider ben ik in deze opdracht verantwoordelijk voor de reallocatie van alle onderdelen die nu door de chemische baden gaan bij onze locatie in Papendrecht. Deze baden gaan gerenoveerd worden t.b.v. veranderende wet- en regelgeving.

Wat zijn eventuele plannen?

Ik kijk uit naar het resterende deel van het traineeship. Het tweede jaar bestaat uit een half jaar buitenland en een half jaar een leidinggevende opdracht. Hierna zijn er vele mogelijkheden om mijn carrière voort te zetten binnen Fokker Technologies. Dit kan richting Operations, Business Development of bijvoorbeeld Inkoop zijn. Ik ben er nog niet uit welke richting ik op wil na mijn traineeship.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Ja. Het abstracte denken geeft me een raamwerk, maar ook specifieke theorieën en modellen komen terug in mijn werkzaamheden.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Fokker Technologies is een feit-gedreven bedrijf, dus alle beslissingen worden onderbouwd met de nodige analyses. Ook de soft skills komen veelvuldig aan bod, bijvoorbeeld bij het samenwerken in een multidisciplinair team.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Gedurende mijn studententijd ben ik actief geweest bij studentenvereniging St. Olof, in Tilburg. Hier heb ik verschillende commissies gedaan en was ik lid van een dispuut. Vooral op sociaal gebied heb ik hier veel geleerd en dit pas ik nog dagelijks (onbewust) toe. Ook mijn semester in het buitenland heeft bijgedragen aan mijn persoonlijke ontwikkeling. Samen met 4 andere studenten van de TU/e heb ik een half jaar in Buenos Aires gestudeerd. Het ervaren van een totaal andere cultuur is een mooi avontuur en een geweldige ervaring, mis die kans niet!

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Mik hoog. Op het moment dat je verschillende potentiële werkgevers evalueert loont het, mijns inziens, om niet te snel te schikken voor een bepaalde functie die ‘prima’ is. Een paar maanden doorzoeken naar die ene baan is het dubbel en dwars waard!