Alumnia | 28-03-2014 | editie 1 | jaargang 2
17397
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-17397,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2014 - Q1

Kettingbrief
Verhaallijn 1 28-03-2014
editie 1 | jaargang 2

Roel Frissen
Leeftijd: 32 Afgestudeerd: 2006 Organisatie: NedZink Functie: Hoofd logistiek en techniek
Léon Veraa
Leeftijd: 31 Afgestudeerd: 2008 Organisatie: TabletGuide.nl Functie: Mede-oprichter & blogger
Nu aan het woord
Martijn van Aspert
Leeftijd: 25 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: TU/e Functie: Logistics Trainee
 
Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit? Wat zijn eventuele plannen?
Voor mijn afstudeeropdracht belandde ik bij Vodafone in Maastricht. Op mijn allerlaatste dag wist ik een baan te regelen bij de online afdeling als Online Intelligence Analist. Een onverwachte sollicitatie in plaats van het opruimen van mijn bureau en de afscheidsborrel dus. Na een verhuizing met het telecombedrijf naar Amsterdam, en een jaar later een promotie naar Online Sales Marketeer, besloot ik plotseling om mijn korte carrière te beëindigen. De eindeloze overleggen, het vele gepraat en de warboel aan regels beperkten mij teveel, waardoor uiteindelijk ook het plezier in mijn werk eraan leed.

De overgang verliep soepel en ik rolde meteen in twee interessante freelance opdrachten. Leuk voor even, maar het bleef kriebelen. In die tijd heb ik mijn volledige vrije tijd besteed aan het opzetten van eigen websites, waaronder een tiental telecomvergelijkers (inmiddels alweer afgestoten) en een weblog over tablets. Deze laatste website, TabletGuide.nl, vraagt inmiddels mijn volledige aandacht en we wisten met zijn tweeën de site in korte tijd op te bouwen van blog tot product- en serviceportaal en tot grootste tabletwebsite van Nederland en België. Plannen voor uitbreiding zijn er genoeg. Zo zijn we onder andere nog op zoek naar bloggers en tablet- of app-testers.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Inhoudelijk doe ik vrijwel niets meer met de kennis die ik heb opgedaan tijdens mijn Technische Bedrijfskunde studie. Toch heb ik enorm veel geleerd in de zeven jaren van studie, educatieve activiteiten daarnaast maar ook het borrelen. Vooral de praktische opdrachten gaven me veel ervaring met het logisch nadenken (boerenverstand) en met enkele handige tools (licht programmeerwerk, Excel). Ik heb geleerd dat een boek alleen niet veel zegt. De praktische uitwerking is vaak belangrijker dan de theorie erachter. Het leeuwendeel van mijn werkzaamheden zijn zelf aangeleerd en onder het ‘niveau’ van mijn studie. Dat vind ik niet erg. Ik ben nu blogger, journalist, producttester, online marketeer, database analist en ondernemer tegelijk!

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Beiden. Mijn werk begon veelal kwantitatief. Heerlijk om zonder ervaring, met als enige hulp de kennis van Google eigen productdatabases en prijsvergelijkers te bouwen. Je komt er al snel achter dat je alles wat je kunt verzinnen ook zelf kunt maken. Langzaamaan is het werk veel meer kwalitatief geworden omdat veel kwantitatief werk is uitbesteed vanwege de groei van de website.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Ik heb niet stilgezeten naast mijn studie, het stappen en uitslapen. Voor de Tapcommissie en de STBB ben ik actief geweest als tapper, inkoper en bestuurslid. Ook heb ik meegeholpen met de organisatie van een afvaarding van Eindhovense Technisch Bedrijfskundigen voor de Batavierenrace en hebben we met de BRAC-commissie een educatieve en gezellige reis naar Groningen georganiseerd. Verder was ik graag aanwezig bij activiteiten van Industria.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Laat je niet teveel leiden door wat anderen zeggen of wat van je verwacht wordt. Denk niet te lang na. Hoe langer je nadenkt over iets, des te meer beren op de weg je zult zien. Op een gegeven moment is het maken van een beslissing belangrijker dan de beslissing die je maakt. Risico’s zijn om over na te denken. Kansen moet je echt zelf pakken. En nog een belangrijke: levensplezier is belangrijker dan succes. Doe wat je echt leuk vindt en doe het op je eigen manier.

Kettingbrief
Verhaallijn 2 28-03-2014
editie 1 | jaargang 2

Wieske Heinen
Leeftijd: 29 Afgestudeerd: 2008 Organisatie: Boston Consulting Group (BCG) Functie: Consultant
Krista Valk
Leeftijd: 30 Afgestudeerd: 2007 Organisatie: Heineken Functie: Analyst
Nu aan het woord
Koen Boonen
Leeftijd: 28 Afgestudeerd: 2010 Organisatie: Accenture Operations Strategy Functie: Consultant
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Na mij afstuderen in juli 2007 ben ik aan de slag gegaan bij een kleine strategieconsultant, maar dat bleek niet echt mijn ding te zijn. Vervolgens ben ik bij Heineken International terecht gekomen op de afdeling Global Purchasing als business analyst bij de verpakkingsafdeling. Hier worden de verpakkingsmaterialen zoals flessen, blikken, kroonkurken, labels en karton ingekocht voor een groot deel van de wereld. Ik heb kostenmodellen gemaakt en onderzoek gedaan naar de trends in grondstofprijzen. Een van mijn leukste projecten was een flessenharmonisatieproject. Een ander project was het tracken en behalen van inkoopsynergieën na overnames van brouwerijen in Mexico en Brazilië.

Na twee en een half jaar heb ik de stap gemaakt naar de internationale sustainable development afdeling. Mijn voornaamste taak was om een rapportageproces en -systeem op te zetten om de duurzaamheidsprestatie-indicatoren te meten in al onze zeventig werkmaatschappijen. Het begon in Excel, maar inmiddels heb ik een IT-systeem geïntroduceerd dat het proces aanzienlijk versimpeld heeft. En daar horen ook internationale reizen bij om workshops en trainingen te geven. Op deze manier kan ik mijn expertise delen en leer ik mijn collega’s en de verschillende lokale situaties beter kennen. Iets wat nooit mag ontbreken tijdens de reizen is de “lokale productconfrontatie”. Daarnaast bestaat een groot gedeelte van mijn werk uit het benchmarken van onze sustainabilityprestaties en ben ik regelmatig te vinden op congressen en externe evenementen waar ik ook zelf presenteer over ons reportagesysteem en -proces.

Wat zijn eventuele plannen?
Tot nu toe heb ik het erg naar mijn zin bij Heineken. Echter, na twee functies op het hoofdkantoor wil ik graag operationele ervaring opdoen en een volgende functie binnen de werkmaatschappij in Nederland vervullen. Natuurlijk zal ik dan het reizen missen, maar ik kijk uit naar een omgeving waar je direct resultaat ziet van je werk.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Ten eerste het multidisciplinaire aspect van de opleiding. Binnen sustainability is het belangrijk om met een multidisciplinaire bril naar de situatie te kunnen kijken. Bovendien heb ik geleerd om processen te versimpelen, om de huidige situatie duidelijk in kaart te brengen en vervolgens te kijken waar verbeteringen mogelijk zijn. Dit aspect komt dagelijks terug in mijn werk.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Mijn studentenleven was zeer actief en daar heb ik enorm van genoten. Hier heb ik veel aan gehad tijdens mij carrière. Als actief lid van studentenvereniging SSRE heb ik geleerd om uit mijn comfortzone te stappen, aan te pakken, met verschillende belangen en tegenwerking om te gaan, te vergaderen, te organiseren en te netwerken. Daarnaast heb ik in 2006 het SSRE Debattoernooi gewonnen, ik merk dat dat wel echt iets is wat opvalt op je CV.

Verder ben ik actief geweest bij Interactie wat zeer leuk en leerzaam was om met medestudenten te reizen naar het buitenland en te leren van andere culturen. In 2005 ben ik mee geweest met de Studytour naar India en heb in Bombay stage gelopen. Dat beviel me zo goed dat ik heb besloten om ook in Singapore af te studeren. Dat is zeker een pre als je bij een internationaal bedrijf aan de slag gaat.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Ik zou ook zeker iedereen aanraden om stage te lopen tijdens je studie. Je leert zelfstandig te werken en je te manifesteren in een bedrijf. Verder zou ik ook iedereen aanraden om buitenlandervaring op te doen. Maak je niet te druk over het perfecte CV, doe wat je leuk vindt. Je ziet weleens mensen die komen solliciteren met een geweldig CV, maar op het moment dat het niet authentiek is en je er niet met passie over kan vertellen, heb je er niets aan. Aan de andere kant, als er helemaal niets op je CV staat, word je sowieso niet uitgenodigd.