Alumnia | 01-09-2018 | editie 3 | jaargang 6
20132
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-20132,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2018 - Q3

Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-09-2018
editie 3 | jaargang 6

Jasper van Rijn
Leeftijd: 41 Afgestudeerd: 1999 Organisatie: IG&H Functie: Director Retail Supply Chain
Jacques de Waal
Leeftijd: 28 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: Keepgo Functie: General Manager Europe
Nu aan het woord
Erik Kemper
Leeftijd: 28 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Bfree Promotion Functie: Ondernemer
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Mijn carrière begon in 2012 toen ik tijdens mijn studie ben ik begonnen als zelfstandig ondernemer in de telecomsector. Na wat omzwervingen over de wereld direct na mijn studie besloot ik me twee jaar later toch weer te gaan focussen op dit bedrijf. Na een korte groeispurt kreeg ik in 2016 de kans mijn bedrijf te verkopen aan Keepgo, een Israëlische Tech startup, met als voorwaarde dat ik hun Europese kantoor zou gaan leiden en uitbreiden. Daar ben ik nu alweer twee jaar met veel plezier mee bezig.

Wat zijn eventuele plannen?

Voorlopig heb ik mijn handen vol aan het in goede banen leiden van de groei van Keepgo Europe. Keepgo is een leuke ambitieuze club waar ik me nog wel een tijdje mee kan vermaken. De telecomsector bevalt me erg goed, vooral vanwege de hoge mate van innovatie en de snelheid waarin nieuwe technologieën zich opvolgen. Tien jaar geleden bestonden er bijvoorbeeld nog geen iPhones, vijf jaar geleden zijn de meeste mensen pas mobiel internet gaan gebruiken, en we betaalden nog €10/MB zodra we de grens over reden. Ook nu zijn er weer allerlei nieuwe technologieën waar we op moeten inspringen, zoals 5G, eSIM en IoT. Stilzitten is geen optie in deze branche.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Veel vaker dan je denkt. Een snelle analyse uitvoeren op de verkoopcijfers in Excel, even wat regels VBA code schrijven om een routinetaakje te automatiseren. Pas als je erover na gaat denken realiseer je je dat het allemaal vaardigheden zijn die je in Eindhoven hebt geleerd. Verder natuurlijk de soft-skills, een kritische houding, een analytisch denkvermogen; allemaal resultaten van een degelijke opleiding.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Vooral kwalitatief. Het is geen bewuste keuze, maar onderdeel van de fase waarin ons bedrijf zich nu bevindt. Vanuit mijn rol als branch manager ben ik veel bezig met het motiveren en aansturen van ons team, met zaken als HR, accounting, marketing, inkoop, sales. De diversiteit trekt me eigenlijk wel aan.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Tijdens mijn studie heb ik vijftal commissies bij Industria/Interactie gedaan. Verder heb ik tussen mijn bachelor en master drie maanden een fulltime taalcursus gedaan in Oxford. Tot slot een exchange semester in Taipei. De commissies en buitenlandervaring zijn cruciaal geweest voor mijn carrière. Vaak overigens onbewust; buitencurriculaire activiteiten leren je om dingen in perspectief te plaatsen en om uit je comfortzone te stappen. Een cruciaal onderdeel van je ontwikkeling als student.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Gebruik de tijd, vrijheid en onbezorgdheid die je als student hebt goed. Je realiseert je pas hoe uniek die luxepositie is, nadat je een paar jaar aan het werk bent geweest en allerlei verantwoordlijkheden hebt (verzekeringen, hypotheek, familie, medewerkers, etc.). Commissies, reizen, feesten, studeren: de studententijd is een unieke tijd in je leven. Haal daar dan ook het maximale uit, blijf ambitieus, wordt niet lui en vermeid een zesjescultuur. Work hard, play hard, that’s the students’ spirit.

Kettingbrief
Verhaallijn 2 01-09-2018
editie 3 | jaargang 6

Rickard
Leeftijd: Merk Afgestudeerd: 1992 Organisatie: DiVetro Functie: Projectmanager
Ujendre Ramautarsing
Leeftijd: 45 Afgestudeerd: 1997 Organisatie: Inspired-Talent Functie: Managing Partner
Nu aan het woord
Martin Nieboer
Leeftijd: 50 Afgestudeerd: 1993 Organisatie: Westpac Functie: Relationship Director
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Na mijn afstuderen ben ik bij Philips gaan werken. In het begin was het zoeken naar de juiste functie. Na een jaar begon ik aan mijn derde functie. Ik werd supply chain consultant en deed wereldwijd projecten. Het was de eerste functie waar ik goed op mijn plek zat. Omdat ik meer met klanten wilde werken ben ik 4 jaar later in de verkooporganisatie gaan werken als Customer Service Manager. In die periode heb ik heel veel geleerd op commercieel gebied wat me later goed van pas is gekomen. Dat heb ik ook 4 jaar gedaan. Daarna ben ik even supply chain manager geworden van een kleine business unit en was is wereldwijd verantwoordelijk voor de supply chain performance van deze unit. Ik kwam veel bij leveranciers in China over de vloer. Maar toen ik hoorde dat een van de meest innovatieve fabrieken hier in de omgeving een nieuwe supply chain manager zocht ben ik op die trein gesprongen. Al snel werd ik wereldwijd verantwoordelijk voor de supply chain van deze business unit. Het was een mooie periode omdat het midden in de crisisjaren was, 2008-2009. Met ons wereldwijde team hebben we toen echt het verschil gemaakt en heel goed gepresteerd. Eind 2009, inmiddels 12,5 jaar bij Philips realiseerde ik me dat ik een geweldige periode had gehad, maar dat het niet uitdagender meer zou worden. Ik had veel geleerd en besloot als zelfstandig consultant verder te gaan. Ondanks de crisis ging de overgang heel makkelijk. Ik deed leuke en leerzame opdrachten in nieuwe omgevingen met vaak verrassend veel overeenkomsten met mijn eerdere ervaringen. Vooral qua verandermanagement. Ik werd ook regelmatig gevraagd voor opdrachten die ik niet uitdagend voor mezelf vond. Het lukte dan regelmatig om de klant te overtuigen een ander profiel te zoeken en op een gegeven moment werd ik gevraagd of ik geen mensen wilde detacheren, begeleiden en coachen bij de klant. Uiteindelijk heeft dat erin geresulteerd dat ik Managing Partner ben geworden van Inspired-Talent, dat in 2014 is opgericht. We bieden net afgestudeerden een supply chain traineeship aan waarin ze intensief worden begeleid, gecoacht en getraind, met daarin veel aandacht voor leiderschapsontwikkeling. Het is bijzonder mooi om te zien hoe goed en snel onze mensen zich ontwikkelen, en hoe tevreden de klanten zijn.

Wat zijn eventuele plannen?

Aan carrièreplanning doe ik inmiddels niet meer. Wat ik nu doe is iets waarin ik vanzelf ben ingerold omdat ik het leuk vind en zo zal het in de toekomst ook wel gaan. Het is denk ik belangrijk om flexibel te blijven en met een open blik om je heen te blijven kijken en kansen te pakken als je die ziet.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Qua supply chain en planningsconcepten zeker. En ook qua systeembenadering. Ik stel regelmatig de vraag wat het probleem is, en wie het probleem heeft. Regelmatig haal ik het boek Productiebeheersing en Material Management, van Bertrand, van de plank om iets op te zoeken, of de trainees iets uit te leggen.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Beiden, omdat ik zowel het kwantitatieve als het veranderings- en ook het mensenaspect boeiend vind. Dat is zeker een bewuste keuze om dat te combineren.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Ik heb altijd veel bijbaantjes gedaan, ook in fabrieken. Niet altijd even uitdagend. Op een bepaald moment ben ik via Integrand een klein bedrijf gaan helpen met de implementatie van ISO9002. Ik wist er eigenlijk niks van toen ik de directeur zei dat ik wel kon, maar het werd een hele mooie opdracht en een leerzame ervaring. Na die opdracht heb ik een vergelijkbare opdracht voor Philips gedaan en daarom wilde ze me na mijn afstuderen ook graag hebben.Maar ook mijn ervaring in fabrieken als uitzendkracht hebben we veel inzicht gegeven in de dynamiek op de vloer waar je als manager rekening mee moet houden.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Doe de dingen waar je energie van krijgt, en niet alleen de standaard dingen die goed zijn voor je CV. Je studieperiode is een prachtige tijd met ontzettend veel vrijheid en mogelijkheden. Maak daar gebruik van, voor zover het in je mogelijkheden ligt. Je carrière wat later beginnen is geen onoverkomelijk probleem. Als recruiter ben ik ook erg gecharmeerd van mensen die het net even anders doen en daar een goed verhaal bij hebben.