Alumnia | 01-06-2020 | editie 2| jaargang 8
40843
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-40843,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2020 - Q2

Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-06-2020
editie 2| jaargang 8

Linda Brands
Leeftijd: 31 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Vanderlande Functie: Team Leader Sales Engineering
Nadine Loeffen
Leeftijd: 31 Afgestudeerd: 2012 Organisatie: Nadine illustraties Functie: Zelfstandig Illustrator
Nu aan het woord
Nienke Westerhuis
Leeftijd: 30 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Mars Functie: Supply Planner
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Ik moet zeggen dat het anders is verlopen dan ik had verwacht toen ik de TU verliet! Na mijn afstuderen ben ik aan de slag gegaan als consultant in de voorraadlogistiek. Vervolgens heb ik een aantal jaar in een magazijn gewerkt als magazijn coördinator bij een afvalverbrander. Na een tijdje werd ik hier ook niet meer blij van en ben ik als product owner gaan werken in een relatief jong bedrijf. Vrij afwisselende banen dus. Wat ze allemaal gemeen hadden, was dat ik na een tijdje er niet meer op mijn plek zat en het me geen energie gaf. Toen ik bij mijn laatste baan thuis kwam te zitten door omstandigheden dacht ik dit moet anders! En toen ben ik gewoon begonnen. Try before you ready zullen we maar zeggen! En nu ben ik alweer een jaar bezig om mijn eigen bedrijf op te zetten als zelfstandig illustrator en verkoop ik kaarten. Dit gaat eigenlijk best goed en daar ben ik best wel trots op!

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Illustrator is natuurlijk iets heel anders dan een technisch bedrijfskundige! Maar ik pas nog heel veel toe in mijn huidige werk. Ik maak geen moeilijke rekensommen meer om de optimale voorraad te berekenen, maar het helpt mij enorm dat ik een goede bedrijfskundige basis heb. Van financiën tot marketing alles is wel een beetje aanbod gekomen tijdens onze studie. Verder vind ik het nu super fijn dat ik analytisch ben en ook in dit creatieve beroep soms heel rationeel kan kijken naar mijn bedrijf en de resultaten die eruit komen.

Welke activiteiten heb je nog naast je studie gedaan? En hoe heeft dat je loopbaan beïnvloed?

Tijdens mijn studie heb ik een aantal commissies gedaan bij Industria en ben ik een half jaar op exchange naar Stockholm geweest. Denk niet zozeer dat dit mijn loopbaan heeft beïnvloed. Het zijn gewoon mooie ervaringen die je meeneemt en die bij je horen.

Hoe was de tijd na je afstuderen en hoe kijk je terug op je tijd als student technische bedrijfskunde?

Na mijn afstuderen dacht ik dat ik alles wist van logistiek, dat viel natuurlijk vies tegen! Je leert tijdens je studie veel, maar hoe het is om echt te werken, dat leer je eigenlijk niet. Hoe de praktijk werkt heb ik echt bij mijn eerste baan geleerd.

Op mijn tijd als student kijk ik heel positief terug. Ik vond het een erg leuke tijd! Heb veel geleerd, veel lol gehad en er mooie vriendschappen aan over gehouden.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Het standaard beeld van een carrière als bedrijfskundig is niet heilig. Luister goed naar jezelf en kijk waar je blij van wordt. Ook al is dit anders dan jij en mensen om je heen verwachten. Ik zou ook gaan werken in het bedrijfsleven.. En nu zit ik aan mijn woonkamer tafel en maak ik tekeningen en kaarten die verkocht worden! Hoe vet is dat!

Als je een van de vragen zou mogen veranderen, welke zou dat zijn en waarom?

Ik zou de vraag : “Welke activiteiten heb je gedaan heb je naast je studie gedaan?”, willen vervangen voor de vraag: “Is er een stap in je carrière die bepalend is geweest en zo ja welke?” Omdat ik in mijn verhaal terugzie dat het niet altijd gaat zoals je verwacht!

Kettingbrief
Verhaallijn 2 01-06-2020
editie 2| jaargang 8

Anne Terlouw
Leeftijd: 29 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: Gordian Logistics Exerts SA Functie: Manager projects Africa
Henk van den Elsen
Leeftijd: 59 Afgestudeerd: 1986 Organisatie: Nyrstar Holding Functie: IT Program and Contract Manager
Nu aan het woord
Rob ten Cate
Leeftijd: 58 Afgestudeerd: 1986 Organisatie: - Functie: Levensgenieter
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

In het begin van mijn carrière had ik grootste plannen, buitenland, zelf een bedrijf starten. Eén ding wist ik zeker niet bij Philips werken, want daar werkten zoveel mensen uit mijn omgeving. Ik heb geleerd dat niets zeker is en dat er tig factoren zijn die je carrière beïnvloeden. Ik heb bij Akzo Pharma, Isover, Stork (vlees tak), Stork (textiel printing tak) en de laatste 12 jaar bij NXP Semiconductors gewerkt. Drie maanden geleden ben ik op 59 jarige leeftijd overgestapt naar Nyrstar Holding in Budel.

Hoe ben je gegroeid of verbeterd in het afgelopen jaar? Hoe heb je dat gedaan?

Ik ben gegroeid in keuzes voor mezelf te maken en niet meer menen overal in mee te moeten gaan. Wie je bent wordt niet bepaald door hoe een ander naar je kijkt. Dat was en harde leerschool met vallen en opstaan, met hulp zoeken en jezelf een spiegel voorhouden.

Wat vind je het leukste aan je baan?

Dat ik mijn ervaring kan toepassen en overbrengen op jongere collega’s.

Zou je opnieuw kiezen voor de studie technische bedrijfskunde en waarom?

Dat weet ik niet. De opleiding past bij mijn brede interesse, maar ik heb vaak gemerkt dat mensen eerder de voorkeur geven aan iemand die een meer herkenbare vak opleiding hebben gedaan. Tijden zijn inmiddels wel veranderd met huidige fancy opleidingsnamen.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Sta open en wees alert voor kansen die voorbij komen. En als je ze ziet en voelt dat ze bij je passen, reageer dan direct. Er is meestal weinig tijd. Doe het alleen voor jezelf en niet om wat andere ervan vinden.

Als je een van de vragen zou mogen veranderen, welke zou dat dan zijn en waarom?

Ik zou de vraag: “Wat vind je het leukste aan je baan?”, willen vervangen door de vraag: “Wat was het belangrijkste moment in je carrière en waarom?”. Omdat er in het leven altijd keerpunten zijn en het goed is als die kunt herkennen.