Alumnia | 31-03-2015 | editie 1 | jaargang 3
17520
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-17520,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2015 - Q1

Kettingbrief
Verhaallijn 1 31-03-2015
editie 1 | jaargang 3

Judith de Winter
Leeftijd: 33 Afgestudeerd: 2005 Organisatie: ING Functie: Manager Customer Operations Beleggen
Marcel Peters
Leeftijd: 36 Afgestudeerd: 2004 Organisatie: Bundles B.V. Functie: Oprichter en Directeur
Nu aan het woord
Juliëtte van den Hoven
Leeftijd: 37 Afgestudeerd: 2004 Organisatie: Hofax B.V. Functie: Directeur en eigenaar
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Na m’n afstuderen heb ik tien jaar voor RWE/Essent gewerkt.Eerst als trainee, vervolgens als consultant en daarna heb ik de focus gelegd op new business en innovatie waar ik onder andere de slimme E-thermostaat en E-Inzicht heb ontwikkeld, waarna de projectmanagers en sales verantwoordelijken het stokje over hebben genomen. Helaas hebben NEST en TOON het marktleiderschap overgenomen. In de 5 jaar dat ik dit gedaan heb is het innovatiebudget van Essent flink gegroeid, mede door het door mij geïnitieerde Smart Energy programma. maar het resultaat was nog steeds niet significant vergeleken met de verkoop van energie en dan is het moeilijk om de aandacht van de organisatie erbij te houden.

Wat zijn eventuele plannen?

Het goede voornemen voor 2014 was om weg te gaan bij Essent en mijn eigen bedrijf te starten. Dat heb ik gedaan en op 18 februari 2014 is Bundles BV opgericht. Inmiddels heb ik een eerste investeringsronde afgesloten met de belofte dat de omzet in 2015 zal gaan groeien naar een kwart miljoen euro. Het is echt een fantastische ervaring en gaaf dat mijn bedrijf bij de startups hoort die in deze fase terecht komt.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Ja, als ondernemer ben je, zeker als je nog alleen bent, met alle aspecten van het bedrijf bezig. Dan komt de brede kennis en vooral de denkwijze goed van pas. Echter, als ik terugdenk aan kwaliteitsmanagement (mijn afstudeeronderwerp) en bijvoorbeeld human resource management dan ligt de theorie van toen wel ver van de praktijk in mijn werk nu. Een van de dingen die ik veel gebruik is Plan-Do-Check-Act, wat nu de Lean Startup methodologie wordt genoemd.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Dat is een moeilijke vraag. Ben ik veel met cijfers bezig, ja. Maar kun je innoveren op basis van cijfers uit het verleden, nee. Alleen maar kwantitatief bezig zijn vind ik in ieder geval niet leuk. Dus in die zin heb ik wel bewust gekozen voor wat ‘droom’ ruimte.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Net als iedereen, bier gedronken en vrienden gemaakt. In mijn geval vooral ook veel in het buitenland met Interactie. Het organiseren van dingen voor en met andere mensen is, als ik terugkijk, wel een heel belangrijk ingrediënt geweest in mijn rugzakje dat me tot deze carrièremogelijkheden heeft gebracht.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Stippel een route voor jezelf uit, durf er aan vast te houden en wijk alleen af van die route als je precies weet waarom en wat je ervan geleerd hebt. En pas dit dan een keer toe in het ondernemerschap. Iedereen is een ondernemer zodra hij of zij de durf heeft gehad om de stap naar voren te zetten. En misschien nog een veel belangrijker advies: Koop geen wasmachine meer maar neem een Wasbundle (abonnement) met een duurzame Miele. Ga daarvoor naar www.bundles.nl. Dit is de toekomst en betalen voor gebruik houdt je lekker flexibel!

Kettingbrief
Verhaallijn 2 31-03-2015
editie 1 | jaargang 3

Jerom Nieuwenhuizen
Leeftijd: 26 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: ASML Functie: Junior Decision Support Expert
Jos Meiling
Leeftijd: 25 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: VE Interactive Functie: Digital Consultant Education & Charities
Nu aan het woord
Hayo Jongejans
Leeftijd: 26 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: Fokker Technologies Functie: Management Trainee
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Ik ben tegenwoordig actief bij Ve Interactive als Digital Consultant. Ve Interactive is van orgine een Engels bedrijf, dat nu iets meer dan een jaar ook een Nederlandse vestiging heeft. Wat mij destijds heeft doen besluiten om voor Ve Interactive te gaan werken is het feit dat ze zeer snel groeien (van 25 medewerkers in 2010 naar 500 medewerkers nu) in een markt die volop in beweging is. Dit alles doen we met een jong en dynamisch team.

Ve Interactive ontwikkelt producten voor webshops. Opererend vanuit Het Sieraad in Amsterdam proberen wij met 15 man met een gemiddelde leeftijd van 27 jaar oud de Benelux te veroveren. Wij richten ons op het efficiënter inzetten van online marketing door je publiek op het juiste moment, de juiste boodschap te tonen. In mijn rol als Digital Consultant sta ik in contact met webshops en ga ik samen met hen na waar onbenutte kansen liggen, die gepakt kunnen worden met de inzet van onze producten.

Binnen Ve Interactive is veel vrijheid voor een eigen invulling van je rol. Je bent eigenlijk ondernemer binnen je bedrijf. De markt is verdeeld in marktsegmenten en elke consultant bedient een ander segment. Voor jouw segment krijg je een doelstelling, waarvoor je zelf de strategie uitstippelt en deze vervolgens ook uitvoert. Naast hard werken staat gezelligheid hoog in het vaandel, waarbij de mogelijkheden in Amsterdam groot zijn. Zo gaan we bijvoorbeeld elke maand naar Edelwise, een geweldige vrijdagmiddagborrel in ons pand. Ik kan iedereen aanraden daar een keer langs te gaan.

Wat zijn eventuele plannen?

Met ingang van het nieuwe jaar heb ik de kans gekregen om een volledig nieuw segment te gaan veroveren, namelijk Education & Charity. Wat deze markten gemeen hebben is dat de insteek minder commercieel is en ze veelal behoudend zijn in het gebruik van de mogelijkheden van het web. Ik kan gaan pionieren in deze markt en ga bij zowel universiteiten, hogescholen als private instellingen langs om samen met hen te bekijken hoe ze effectiever hun resources kunnen inzetten om zo meer inschrijvingen en donaties te behalen. Daarnaast gaat mijn team uitbreiden van 3 naar 5, waarbij ik actief betrokken word bij hun leerproces.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Directe kennis pas ik nauwelijks toe, echter de abstracte denkwijze die me op de universiteit is aangeleerd pas ik dagelijks toe. Ik heb als enige binnen ons sales team een technische achtergrond. Ik probeer hier mijn voordeel uit te halen door cijfermatig te onderbouwen wat de impact kan zijn van onze diensten. Verder denk ik mee in procesoptimalisatie. We zijn een erg flexibele organisatie, waar de enige stabiele factor de continue verandering is. Het is dus een vereiste om ook je organisatieprocessen hierop aan te laten sluiten.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Mijn werk omvat veelal kwalitatieve taken. Ik vind met name de combinatie van de twee interessant. Ik vind het leuk om continu met mensen in verbinding te staan en met hen mee te denken. Mijn ervaring op het gebied van mensen overtuigen, verkopen en onderhandelen was nog gering en ik heb nu de kans gekregen om dit naar een hoger niveau te brengen. Het zijn kwaliteiten die je in de studie slechts in beperkte mate ontwikkelt. Het leuke is dat de andere Digital Consultants allemaal een volledig andere achtergrond hebben. Ik kan veel van hun sales aanpak leren en zij mogelijk weer wat van mijn analytische vaardigheden.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Ik heb verschillende commissies gedaan bij Industria gedaan, bijbaantjes gehad bij o.a. Mise En Place , gewerkt in het voorlichtingsteam van Technische Bedrijfskunde en een tussenjaar ingelast, waarin ik samen met een vriend ging ondernemen. Deze activiteiten zijn samen met mijn internationale semester zeker belangrijk geweest voor mijn carrière. Door deze activiteiten heb ik geleerd hoe ik vanuit een idee iets kan uitbouwen. Je leert wat je leuk vindt en je werkt aan je social skills.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Vind je passie, werk hard en volg vooral je eigen weg. Je studententijd is de perfecte tijd om te achterhalen wat jou gelukkig maakt (naast feestjes pakken en bier drinken). Wanneer je een baan vindt die aansluit bij je passie gaat hard werken vanzelf en staat er geen maat op wat je allemaal kan bereiken. Laat je hierin niet beïnvloeden door anderen. Uiteindelijk weet alleen jij wat jou écht gelukkig maakt.