Alumnia | 01-12-2016 | editie 4 | jaargang 4
18221
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-18221,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2016 - Q4

Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-12-2016
editie 4 | jaargang 4

Bouke van der Weide Jansen
Leeftijd: 45 Afgestudeerd: 1994 Organisatie: Vanderweidejansen Functie: Veranderkundige
Guido de wit
Leeftijd: 46 Afgestudeerd: 1995 Organisatie: Gooische Bierbrouwerij / Royal FloraHolland Functie: Brouwerij Ondernemer / Program Director
Nu aan het woord
Joost Luijbregts
Leeftijd: 44 Afgestudeerd: 1996 Organisatie: Heineken - Brau Union Oosterrijk Functie: Supply Chain Director
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Alle banen die ik heb gehad draaiden om innovatie en business development bij grotere bedrijven. Vaak waren het startups binnen (internationale) ondernemingen op het gebied van bijvoorbeeld e-commerce of in landen als China. Dat vormt een rode draad in mijn carrière. Sinds kort kom ik weer veel in China en probeer ik met een team de bloemenmarkt in China open te breken. Een fantastische opdracht.

Wat zijn eventuele plannen?
In mei 2017 opent de Gooische Bierbrouwerij haar deuren op het marktplein in Hilversum. Bij het opzetten van deze brouwerij probeer ik al mijn talenten in dienst te stellen van mensen die het zelf wat minder goed getroffen hebben, zoals mijn dochter Sarah. Samen met 10 jongeren met een Wajong uitkering zal zij in het hart van het Gooi gaan werken in een bedrijf dat topbieren maakt voor de lokale markt. Een prachtig project.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Jazeker. Vaak gebruik ik de basisprincipes die bij vakken naar voren kwamen of geef ik voorbeelden aan mijn teamgenoten die uit mijn studietijd komen.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Het is meer kwalitatief dan kwantitatief. Ik ben meer de ondernemende kant op gegaan en daar is een brede achtergrond fantastisch. In een dynamische omgeving waar je vaak snel moet beslissen is beide van belang.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Absoluut. Ik heb allerlei toernooien georganiseerd, in veel commissies gezeten bij mijn studentenvereniging en bestuurswerk gedaan voor SSE (Stichting Studentenvoorzieningen Eindhoven). Veel dingen deed ik toen wellicht per ongeluk of intuïtief. Later ben ik pas gaan beseffen, hoe waardevol veel van deze ‘experimenten’ eigenlijk waren.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Experimenteer op een breed vlak in een tijd waar alles nog kan en mag. Volg je hart.

Kettingbrief
Verhaallijn 2 01-12-2016
editie 4 | jaargang 4

Ton Willems
Leeftijd: 59 Afgestudeerd: 1981 Organisatie: Ton Willems Functie: Adviseur Accountantskantoren
René Zonnenberg
Leeftijd: 60 Afgestudeerd: 1980 Organisatie: OCI Nitrogen Functie: Information Manager/Director IT
Nu aan het woord
Emiel Veenstra
Leeftijd: 60 Afgestudeerd: 1981 Organisatie: B&B aan 't Wilhelminaplein, Roermond Functie: Eigenaar
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Ik ben in november 1980 afgestudeerd en gestart in de automatisering. De keuze toen was gebaseerd op het feit dat ik van mening was dat de automatisering nog grote ontwikkelingen zou gaan doormaken en in de studie toen nog maar beperkt aan de orde was gekomen.

Ik heb in mijn eerste jaren voornamelijk voor een aantal verzekeringsmaatschappijen aan informatie- en automatiseringsplannen gewerkt. Ik ben vervolgens overgestapt naar de interne organisatieadviesafdeling van DSM, een zeer leerzame tijd. Na een viertal jaren daar trok de automatisering toch weer en heb ik voor een aantal DSM onderdelen leiding mogen geven aan de verdere ICT ontwikkelingen, zoals Engineering, Research en Kunststoffen. Daarnaast heb ik in die tijd meerdere SAP-ERP implementaties gedaan. Vervolgens ben ik overgestapt naar de Corporate ICT afdeling van DSM, waar ik verantwoordelijk ben geweest voor de wereldwijde standaardisering van de kantoorautomatisering, netwerken en het hosten van computersystemen, met name SAP. In 2010 ben ik vanuit Corporate IT als interimmanager aan de slag gegaan bij een aantal DSM onderdelen die verkocht zouden gaan worden. Mijn opdracht daar, was om hen qua ICT gereed te maken voor een zelfstandige toekomst. In 2010 zijn twee onderdelen verkocht aan het Egyptisch Orascom Construction Industries (OCI) en mocht ik de ontvlechting vormgeven naar een volledig zelfstandige ICT omgeving. Het nieuwgevormde bedrijf kreeg de naam OCI Nitrogen. Parallel daaraan werd een derde onderdeel door DSM verkocht aan het Duitse bedrijf Lanxess, ook daar heb ik de overdracht begeleid.

In oktober 2011 heeft OCI Nitrogen mij gevraagd bij hen in dienst te treden. In de afgelopen jaren heb ik voor OCI nog nieuwe ICT initiatieven opgestart in Iowa en Texas.

Wat zijn eventuele plannen?
Enige maanden geleden waren we in een vergevorderd stadium om te gaan fuseren met het Amerikaanse CF Industries. Helaas heeft dat geen doorgang gevonden, daar de Amerikaanse overheid de plannen min of meer blokkeerde. Het nieuwe hoofdkantoor zou immers in Amsterdam gevestigd worden, waardoor de Amerikanen minder belasting zouden ontvangen. Doelstelling van onze organisatie blijft dus wel om samen te gaan met een ander bedrijf, hetgeen dan dus in grote mate mijn plannen zal bepalen.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Ja weet je, waarschijnlijk wel, maar niet bewust. Natuurlijk zijn je conceptuele vermogens tijdens de bedrijfskunde studie aangescherpt en ben je een goede gesprekspartner voor alle disciplines binnen het bedrijf, als gevolg van de breedte van de studie. Ik ben van mening dat de studie een goede basis vormt, maar dat je daarna je loopbaan verder vorm moet geven in de praktijk door de keuzes die je maakt.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Moeilijk te zeggen. Ik ben verantwoordelijk voor de juiste ICT-strategie en de beschikbaarheid van de juiste informatie en systemen voor de organisatie, nu en in de toekomst. Dat betekent dat je voeling moet houden met de organisatie, ten aanzien van welke richting men op wil gaan, en daarop tijdig anticiperen. Wat ik vooral meegenomen heb uit mijn vorige functies is om niet te lang stil te staan bij wat je hebt. Je moet steeds blijven ontwikkelen en uiteraard je omgeving overtuigen jou te blijven volgen. Dat maakt je werk dynamisch en houd vooral de fun erin. Dat laatste is erg belangrijk.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Ik heb tijdens mijn studie geen bestuursfuncties gedaan, dat was vooral vanwege het feit dat er redenen waren dat ik mijn studie binnen de gestelde vijf jaar wilde afronden.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Zoek de uitdaging en het werk dat bij je past. Je gaat waarschijnlijk een lange carrière tegemoet, dus maak de juiste keuzes en probeer altijd de fun erin te houden. Tijden veranderen, dus verander mee. Je bent en blijft altijd zelf verantwoordelijk voor je loopbaan. Mijn motto is: “Neglecting change doesn’t recapture the past, it loses the future”.