Alumnia | 01-03-2020 | editie 1| jaargang 8
40836
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-40836,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2020 - Q1

Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-03-2020
editie 1| jaargang 8

François Olsthoorn
Leeftijd: 49 Afgestudeerd: 1994 Organisatie: DentConnect Functie: Chief Executive Officer
Linda Brands
Leeftijd: 31 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Vanderlande Functie: Team Leader Sales Engineering
Nu aan het woord
Nadine Loeffen
Leeftijd: 31 Afgestudeerd: 2012 Organisatie: Nadine illustraties Functie: Zelfstandig illustrator
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Na mijn afstuderen ben ik begonnen bij Vanderlande in de rol van Sales Engineer. Na een aantal jaar kreeg ik de mogelijkheid om als Sales Engineer naar Shanghai in China te gaan om daar op het Vanderlande kantoor te werken aan projecten in Azië. Sinds kort ben ik gestart in een nieuwe rol als Team Leader Sales Engineering in Singapore om de business in Zuid-Oost Azië verder te laten groeien.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

In mijn huidige werk gebruik niet meer de theoretische kennis zoals de wiskunde en logistieke modellen, maar maak ik wel gebruik van de manier van denken die ik aangeleerd heb tijdens mijn studie. Het analytische en kritische denkvermogen komt bijvoorbeeld van pas bij het analyseren van een proces in een warehouse en het bepalen wat voor automatiseringsoplossing het beste voldoet aan de eisen van de klant.

Welke activiteiten heb je nog naast je studie gedaan? En hoe heeft dat je loopbaan beïnvloed?

Naast mijn studie ben ik bestuurslid geweest bij Industria en ben ik actief geweest in verschillende commissies bij Industria en Fellenoord. Daarnaast heb ik in mijn master een exchange semester gevolgd aan de NUS in Singapore. Naast het feit is dat het leuk is om betrokken te zijn bij de verenigingen waar je het naar je zin hebt, leer je onder andere jezelf beter kennen en om uit je comfort zone te stappen. In mijn werk blijf ik ook op zoek naar nieuwe uitdagingen om mezelf te ontwikkelen. De buitenlandervaring gedurende mijn studie heeft er zeker aan bijgedragen dat ik voor werk de keuze heb gemaakt om voor langere tijd naar het buitenland te gaan.

Zou je opnieuw kiezen voor de studie technische bedrijfskunde en waarom?

Ik zou nog steeds kiezen voor de studie technische bedrijfskunde, omdat het mij een goede basis heeft meegegeven voor de start van mijn loopbaan. De brede opzet van de studie met de combinatie van kwalitatieve en kwantitatieve vakken draagt hier bijvoorbeeld aan bij.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Maak gebruik van de mogelijkheden en vrijheid die je hebt tijdens je studententijd. Misschien realiseer je het nu niet, maar het is een unieke periode waarin je naast je studie de mogelijkheid hebt om jezelf te ontwikkelen en te genieten van de leuke activiteiten die het studentenleven te bieden heeft.

Als je een van de vragen zou mogen veranderen, welke zou dat zijn en waarom?

Ik zou de vraag: “Zou je opnieuw kiezen voor de studie technische bedrijfskunde en waarom?”, willen vervangen door de vraag: “Hoe was de tijd na je afstuderen en hoe kijk je terug op je tijd als student technische bedrijfskunde?”. Omdat ik benieuwd ben om te horen hoe iedereen terug kijkt op de studententijd en dit ervaren heeft.

 

Kettingbrief
Verhaallijn 2 01-03-2020
editie 1| jaargang 8

Marten Kraaij
Leeftijd: 26 Afgestudeerd: 2016 Organisatie: Vrumona/HEINEKEN Functie: Contract Manager
Anne Terlouw
Leeftijd: 29 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: Gordian Logistics Exerts SA Functie: Manager Projects Africa
Nu aan het woord
Henk van den Elsen
Leeftijd: 59 Afgestudeerd: 1986 Organisatie: Nyrstar Holding Functie: IT Program and Contract Manager
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Mijn cariere is begonnen en loopt nog steeds bij Gordian Logistic Experts. Dit is een advies bureau gespecialiseerd in de MRO logistiek. Alle logistiek gerelateerd aan spare parts zal ik maar zeggen. Hier ben ik begonnen als Junior Consultant waarin ik met name assisteerde met analyses en projecten bij de klanten. Wat wel leuk is is dat het een relatief klein bedrijf is qua aantal werknemers. Hierdoor mag je al snel een aandeel hebben in verschillende bedrijfsaspecten als sales, marketing, recruitment enzovoort. Inmiddels zit ik 5 jaar bij Gordian en zit ik als Expat in Zuid-Afrika. Dit omdat Gordian is uitgebreid naar Zuid-Afrika om daar een local for local business op te zetten. Om dit te doen met een consultancy bedrijf is uiteraard een injectie van kennis nodig. In dit geval via onder andere een Expat.

Hoe ben je gegroeid of verbeterd in het afgelopen jaar? Hoe heb je dat gedaan?

Mijn groei in het afgelopen jaar is vrij enorm geweest. Zoals gemeld ben ik als “standaard” consultant naar het Zuid Afrika verhuisd om daar min of meer een klein bedrijfje te runnen. Hierdoor werd ik niet alleen in het “diepe gegooid” als het gaat om een andere cultuur, maar ook met betrekking tot inhoud van mijn functie. Ineens werd mijn rol en functie veel breder. Zo moet ik de financien rapporteren, bemoei ik me nu met marketing en sales. Verder ben ik nouw betrokken bij het aannemen en opleiden van nieuwe (Afrikaanse) medewerkers. Met andere woorden het afgelopen jaar was een enorme les op al deze vlakken en heeft mij zeker laten groeien in mijn ervaring en skills.

Welke activiteiten heb je nog naast je studie gedaan? En hoe heeft dat je loopbaan beïnvloed?

Naast mijn studie was ik met name actie bij Ichthus (een christelijke studenten vereniging). Hier heb ik in het bestuur gezeten en verschillende commissies gedaan. Daarnaast was ik ook redelijk vaak bij Nayade te vinden, maar dat voornamelijk om te zwemmen ik nam daar geen deel aan organisatorische activiteiten. Als ik terug kijk denk ik dat mijn ervaring bij Ichthus een belangrijke ervaring voor mij is geweest. Met name het aansturen en organiseren van mensen is wel even wat anders dan een theoretische opdracht vanuit de u-hokjes uit te voeren. Daarnaast was het gewoon een fijne omgeving om dit te “oefenen”. In het bedrijfsleven zijn de belangen en verantwoordelijkheden vaak toch wel wat anders.

Zou je opnieuw kiezen voor de studie technische bedrijfskunde en waarom?

Zeker! Niet dat ik momenteel de hele inhoud van mijn studie gebruikt, maar ik merk wel dat de manier van denken/analyseren/benaderen die ons/mij is aangeleerd erg nuttig. Verder spreekt de combinatie van het sociale (bijvoorbeeld Human performance management) in combinatie met de stevige wiskundige aspecten mij nog steeds erg aan.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Iets wat de laatste tijd steeds sterker naar voren lijkt te komen is de enorme druk die op de scripties van de afstuderende studenten lijkt te liggen. Zo hoor ik helaas regelmatig dat er iemand overspannen raakt of komt thuis te zitten met een burn out, ook in de eerste paar jaar na de studie. De exacte reden hierachter weet ik uiteraard niet, maar graag geef ik een tip die hier hopelijk bij helpt. Probeer goed te bepalen waar je inzet bijdrage levert. Zo is bijvoorbeeld veel van het werk niet relevant voor het eindproduct en hoeft daardoor dus ook niet de maximale kwaliteit te hebben. Ik denk dat wanneer je juist meer tijd in zaken als project management focust dat het product beter aansluit bij de eisen en wensen van de klant (bedrijf/Tu) waardoor het resultaat vele mate beter is. Uiteraard zit ik niet op de stoel van de beoordelaar, maar ik ben van mening dat we onszelf hier soms een beetje te veel laten gaan in op die laptop en het doel en overzicht uit het oog verliezen.

Als je een van de vragen zou mogen veranderen, welke zou dat zijn en waarom?

Ik zou de vraag: “Welke activiteiten heb je naast je studie gedaan?”, willen vervangen in: “Wat vind je het leukste aan je baan?”. Omdat ik denk dat het interessanter is wat de person nu doet dan x jaar geleden.