Alumnia | 01-12-2019|editie 4|jaargang 7
32000
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-32000,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2019 - Q4

Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-12-2019
editie 4|jaargang 7

Harm Langen
Leeftijd: 49 Afgestudeerd: 1993 Organisatie: Chief Executive Officer Functie: Pas Reform
François Olsthoorn
Leeftijd: 49 Afgestudeerd: 1994 Organisatie: DentConnect Functie: Chief Executive Officer
Nu aan het woord
Linda Brands
Leeftijd: 31 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Vanderlande Functie: Team Leader Sales Engineering
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Na mijn afstuderen heb ik nog, als één van de laatste lichtingen, mijn dienstplicht vervuld als officier op de KMA. Daarna heb ik ruim 23 jaar bij Procter & Gamble gewerkt, waaronder ruim 10 jaar in het buitenland. Procter heeft me geweldig veel loopbaankansen geboden. Zo heb ik mogen werken in supply chain management, sales en human resource management. Verder heb ik ruim 30 landen bezocht voor mijn werk. Daarnaast heb ik een sabattical van 3 maanden opgenomen, waarin ik al vrijwilliger in Nigeria heb gewerkt aan verbetering van de gezondheidszorg. Sinds januari van dit jaar ben ik Chief Operating Officer van DentConnect, een keten van 150 tandartspraktijken.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Absoluut! Technische Bedrijfskunde biedt je een geweldige basis voor een loopbaan in het bedrijfsleven. Dan heb ik niet over specifieke theorieën uit IPB of Calculus, maar over het gestructureerd oplossen van uitdagingen in je werk (een praktische variant van het vak ‘MTBO’ – Methodologisch Toegepast Bedrijfskundig Onderzoek). Daarnaast bieden alle projecten een goede leerschool voor het werken in teams, wat ik doorlopend doe in mijn werk.

Welke activiteiten heb je nog naast je studie gedaan? En hoe heeft dat je loopbaan beïnvloed?

Ik ben actief geweest bij Industria (als voorzitten en in allerlei commissies) en bij SSRE (in verschillende commissies). De studentenverenigingen in Eindhoven – studie, gezelligheid of sport – bieden geweldige kansen om ‘in het klein’ te leren hoe je moet leiding geven, hoe je projecten moet aanpakken, hoe je moet samenwerken en conflicten moet oplossen. Voor iedereen een aanrader.

Zou je opnieuw kiezen voor de studie technische bedrijfskunde en waarom?

Zonder twijfel. Ik kijk met veel plezier en voldoening terug op mijn studie, zowel qua inhoud als ook het studeren in Eindhoven. Ik voel dat ik goed voorbereid ben op het werkende leven. De TU Eindhoven heeft bovendien flink aan de weg getimmerd en heeft een sterke internationale focus. Ik ben zeer positief over Technische Bedrijfskunde aan de TUE!

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Geniet van het studentenleven èn van de studie technische bedrijfskunde! Doe iets naast je studie, word ergens lid en stap in een commissie of bestuur. En haal uit je studie wat je kunt. Ga een trimester in het buitenland studeren en/of doe een stage in het buitenland. Hiermee kom je nog beter voorbereid op de arbeidsmarkt en ligt de toekomst voor je open!

Als je een vraag zou mogen veranderen, welke zou dat dan zijn en waarom?

Eigenlijk vind ik de vragen zoals ze nu staan heel goed. Ik zou er niet direct eentje uit willen halen en vervangen door iets anders.

Kettingbrief
Verhaallijn 2 01-12-2019
editie 4|jaargang 7

Mirjam Borsboom
Leeftijd: 31 Afgestudeerd: 2012 Organisatie: Eigen bedrijf Functie: Zelfstandig / Eigenaar
Marten Kraaij
Leeftijd: 26 Afgestudeerd: 2016 Organisatie: Vrumona / HEINEKEN Functie: Contract Manager
Nu aan het woord
Anne Terlouw
Leeftijd: 29 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: Gordian Logistics Exerts SA Functie: Manager Projects Africa
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Na mijn master OML ben ik gestart bij HEINEKEN als Management Trainee Supply Chain. Er lagen 3 opdrachten voor mij klaar in iets meer dan 3 jaar. In Nederland, bij Planning en binnen Procurement. En daarnaast in Haïti, een land waar je anders niet zo snel zou komen. Toen ik klaar was ben ik geland binnen Vrumona, als Contract Manager voor indirects binnen de afdeling Procurement. Ik zorg dat we goede contracten met onze leveranciers afsluiten en dat we de contractafspraken die er zijn goed monitoren en bespreken. In dat kader voer ik veel gesprekken met zowel interne stakeholders als externe partners.

Wat was jouw hoogtepunt tijdens al die jaren studeren in Eindhoven?

Als het studie betreft, vond ik de Master het leukste. Ik heb het gevoel dat ik in die tijd echt werd uitgedaagd om het beste uit mezelf te halen en moeilijke puzzels op te lossen. Daarnaast werd mijn Master ook goed onderbroken door een exchange semester in Taiwan. Het is leuk om te zien dat steeds meer studenten de kans grijpen een aantal maanden in het buitenland te leven en te studeren!

Welke activiteiten heb je nog naast je studie gedaan? En hoe heeft dat je loopbaan beïnvloed?

Behoorlijk wat: actief bij studie- en studentenvereniging, zaalvoetbal, teamleider bij een grote supermarkt, en een TBK-gerelateerde bijbaan bij een elektronicafabrikant. Als ik er 1 ding uit mag lichten: het leuke van een studentenvereniging is dat je ook veel omgaat met medestudenten die iets heel anders doen dan technische bedrijfskunde. Mijn interesse is heel breed en dat komt ook van pas in mijn huidige baan. Ik zit aan tafel met leveranciers van een heel scala aan diensten en producten, van wegtransport tot 3D-printen tot en met field sales in Retail, tot complexe verpakkingsmachines. Het is prettig als je voor zo’n gesprek ook kan bouwen op voorkennis die je hebt vanuit je studententijd of doordat je een collega met expertise kan vragen om dat te delen.

Zou je opnieuw kiezen voor de studie technische bedrijfskunde en waarom?

Ja, zeker. In onze studie heb ik altijd het idee gehad dat we behoorlijke de diepte ingingen op methodes om problemen op te lossen, zowel wiskundig als meer kwalitatief. Maar tegelijkertijd bleef er altijd een gezonde focus op de praktijk en op de toepasbaarheid van een oplossing.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Ik merk in mijn huidige baan dat je behoorlijk moeite moet doen om op de hoogte te blijven van trends, en dat opleiding en bijleren over specifieke onderwerpen niet altijd past qua tijd, maar ook opeens duur is geworden. Als ik me dat eerder had beseft, had ik misschien tijdens mijn studie ook al wel eens een (gratis) college of seminar bij bijvoorbeeld werktuigbouwkunde mee gepakt. Of was ik een keer binnen gaan zitten bij een meer business-gericht college aan een andere universiteit.

Als je een vraag zou mogen veranderen, welke zou dat dan zijn en waarom?

Ik zou de vraag: “Wat was jouw hoogtepunt tijdens al die jaren studeren in Eindhoven?” willen vervangen met de vraag: “Hoe ben je gegroeid of verbeterd in het afgelopen jaar? Hoe heb je dat gedaan?” Omdat: Studie is leuk, maar het belangrijk is ook dat je je zelf blijft ontwikkelen in je carriere. Het is leuk om van anderen te horen hoe ze dat doen.