Alumnia | 01-09-2016 | editie 3 | jaargang 4
18158
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-18158,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2016 - Q3

Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-09-2016
editie 3 | jaargang 4

Rutger Stolker
Leeftijd: 33 Afgestudeerd: 2008 Organisatie: Deloitte Functie: Senior Consultant
Bouke van der Weide Jansen
Leeftijd: 45 Afgestudeerd: 1994 Organisatie: Vanderweidejansen Functie: Veranderkundige
Nu aan het woord
Guido de Wit
Leeftijd: 46 Afgestudeerd: 1995 Organisatie: Gooische Bierbrouwerij / Royal FloraHolland Functie: Brouwerij Ondernemer / Program Director
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Na mijn studie ben ik gestart als assistent Materials Manager bij een farmaceutisch productiebedrijf. Meteen ging ik aan de slag met projecten op de werkvloer op het gebied van productielogistiek. Na 9 maanden werd ik al gevraagd om leiding te geven aan een heel productportfolio en werd ik verantwoordelijk voor de hele keten met aan de ene kant de markt en aan de andere kant de fabriek. Weer 9 maanden kwam er een team bij en toevallig weer 9 maanden later opnieuw. Het was erg leuk om alles waar ik voor had geleerd te kunnen toepassen. Ik was na mijn studie al een flink stuk verder dan de mensen die er werkten. Na enkele jaren in deze industrie werd ik consultant. Lateraal veranderen was echt iets anders dan leidinggeven en ik raakte geïnteresseerd in veranderen. Mooie plannen maken, ok! Maar hoe pak je het aan als je het niet voor het zeggen hebt? Na een periode als divisie directeur bij het adviesbureau dat ondertussen heel groot was geworden en ik naast management ook sales en strategie leerde, besloot ik om voor mijzelf te beginnen in de veranderkunde. Samen met een psycholoog richtte ik een bureau op om organisaties te begeleiden bij verandering. Hierdoor, samen met mijn master veranderkunde bij SIOO, verbreedde ik mijn perspectief. Sindsdien begeleid ik grote en kleine organisaties in zowel profit als non-profit bij organisatieverandering. Steeds heb ik zowel de bedrijfskundige als de veranderkundige bril op. Ondertussen doe ik dat met mijn eigen bureau VDWJ samen met mijn netwerk en werk ik als adviseur, facilitator of project-programmamanager, alleen of in teams.

Wat zijn eventuele plannen?
Na vele jaren ondernemer te zijn, is het voor mij lastig om handelingsvrijheid op te geven en me ergens bij aan te sluiten. Samenwerkingen intensiveren ligt meer in de lijn der verwachting. Klanten doen zaken met mij en mijn partners en vragen zelden naar het bureau of ander soort constructies. Mensen werken toch met mensen. Het verder uitbouwen van mijn eigen bureau blijft echter ook nog een van de plannen. Daarnaast heb ik een carrière als generalist opgebouwd en verwacht ik me de komende jaren verder te specialiseren in veranderkunde.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Zeker. Mijn afstudeerrichting was Organisatiekunde. Soms stel ik me voor als veranderkundige, soms als organisatiekundige. De manieren van organisatieontwerp zijn ondertussen wel erg anders dan de statische, technische manier van werken die ik ooit leerde. Maar structuur van organisatie en besturing is nog steeds een belangrijk onderdeel van organiseerprocessen.

Een ander voorbeeld is dat ik onlangs een ICT-project tot een goed einde heb gebracht. Ondanks dat het vooral een intermenselijk vraagstuk was, heb ik veel steun gehad aan dat wat in bij BDK leerde over IT. Ik spreek net zo gemakkelijk met ICT-ers, HRM-ers, financiële mensen als mensen van de fabriek of logistiek. Bijzonder leuk.
Ondertussen geloof ik niet meer in een gedetailleerd organisatieontwerp. Veel meer zie ik de toekomst in flexibele organiseer en leerprocessen van medewerkers.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Vooral kwalitatief. Alhoewel er af en toe nog wel eens een enkele vraag komt om te rekenen, bijvoorbeeld aan business plannen. De kwantitatieve basis is voor mij echter onontbeerlijk, ook in het veranderwerk. Het hebben van inzicht in cijfers is, in de wereld waar ik momenteel in werk, wat mij onderscheidend maakt. Ik zie al snel wat wel en wat weinig impact zal hebben op bedrijfsresultaten.

Het kwalitatieve past veel meer bij mij, ook als extrovert persoon die graag op de bühne staat. Het maakt mijn werk ook sneller, gevarieerder en flexibeler. De rust om te rekenen heb ik maar zelden.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Ik ben heel actief geweest bij SSRE. Ik was onder andere een van de oprichters van Het Dispuut Pegasus. De vriendschappen die dat heeft opgeleverd koester ik nog steeds. Het intensieve sociale verkeer heeft een basis gelegd, waar ik nu nog steeds veel van profiteer. Als veranderkundige werk ik veel met groepen. Het vinden van balans in leiden en faciliteren baseer ik nog steeds op de sociale antennes die ik tijdens mijn studententijd heb ontwikkeld.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Gebruik al je tijd die je hebt. Wees zo actief als het maar kan. Later als je werkt heb je veel minder gelegenheid om te doen wat je zelf wilt en te kiezen waarin je wilt ontwikkelen.

Kettingbrief
Verhaallijn 2 01-09-2016
editie 3 | jaargang 4

Annella Slob
Leeftijd: 27 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Procter & Gamble Functie: Customer Logistics Operations Manager VMI NL
Ton Willems
Leeftijd: 59 Afgestudeerd: 1981 Organisatie: Ton Willems Functie: Adviseur Accountantskantoren
Nu aan het woord
René Zonnenberg
Leeftijd: 60 Afgestudeerd: 1980 Organisatie: OCI Nitrogen Functie: Information Manager/Director IT
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?
Mijn eerste baan was bij opleidings- en adviesbureau GITP in Tilburg. Na 2 jaar ben ik overgestapt naar Volvo Cars in Helmond en Born en 5 jaar later heb ik een eigen MKB adviesonderneming opgericht. Dit bureau groeide naar een kleine 10 man, waarbij ik mij steeds meer realiseerde dat ik liever zelf ondernemend bezig ben. Vanaf 2000 heb ik een adviesbureau, met de focus op het versterken van het ondernemend vermogen van accountantskantoren.

Wat zijn eventuele plannen?
Ik heb een “boutique kantoor”, gericht op een niche: vennoten van accountantskantoren die werkelijk willen bouwen aan een sterk en ondernemend kantoor in hun markt. Hierin nemen inmiddels 40 Nederlandse kantoren deel en mijn ambitie is om de platformfunctie hiervan verder te verstevigen, middels innovatieve onderzoeksprojecten, bijeenkomsten en nu ook een eigen expertise database.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?
Jazeker. De brede blik vind ik nog steeds het belangrijkste wat de opleiding mij mee gaf. Je kunt beter dan anderen, te nemen besluiten overzien op hun gevolgen, en daarmee een waardevol adviseur zijn.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?
Meer kwalitatief. Ik geloof in de koppeling tussen data en de mens. In de loop der jaren ga je steeds meer sturen op ervaring. Je voelt sterker aan wat er wel of niet werkt. De uitdaging voor accountantskantoren ligt hem in het toelaten van kwalitatieve en mensgerichte inzichten, die de vaak te starre blik op cijfers versterken.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?
Ik ben 6 jaar voorzitter geweest van de Voetbal Vereniging Zundert. Het is een prachtige ervaring, om met veel vrijwilligers de club zo te organiseren, dat 500 mensen hun hobby kunnen beoefenen.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?
Volg je hart, doe wat je echt leuk vindt en wat je passie heeft. En word je ondernemer, dan is dat een uitdaging waarin je blijft leren. Succes komt je echt niet aanwaaien, maar als het lukt is het de mooiste beloning.