Alumnia | 01-03-2017 | editie 1| jaargang 5
18290
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-18290,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2017 - Q1

Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-03-2017
editie 1| jaargang 5

Guido de wit
Leeftijd: 46 Afgestudeerd: 1995 Organisatie: Gooische Bierbrouwerij / Royal FloraHolland Functie: Brouwerij Ondernemer / Program Director
Joost Luijbregts
Leeftijd: 44 Afgestudeerd: 1996 Organisatie: Heineken - Brau Union Oosterrijk Functie: Supply Chain Director
Nu aan het woord
Thea Smid-Verheul
Leeftijd: 46 Afgestudeerd: 1994 Organisatie: Twinkel Functie: Zelfstandig inkoopadviseur (ZZP-er)
 

Hoe ziet je carriere er tot nu toe uit

Samenvattend kijk ik terug op een afwisselende loopbaan qua bedrijven en functies. De rode draad is duidelijk supply chain management, in alle facetten. Ik heb altijd geprobeerd na de studie bij elke stap weer iets nieuws te ervaren en daarvan te leren. Terugkijkend zijn er duidelijk 3 fases – van Consultancy (Accenture) via Lijnmanagement (Nike) en Ondernemerschap (diverse kleinere ondernemingen) nu bij Heineken waar ik de drie fases combineer in een supply chain leadership rol in het managementteam van Heineken Oostenrijk (Brau Union).

Wat zijn eventuele plannen

Mijn huidige functie, wonend buiten Nederland met mijn vrouw en kinderen, is duidelijk weer een nieuwe dimensie die erg goed bevalt. Heineken is een super werkgever waar vervolgstappen goed mogelijk zijn. Wellicht komt er een volgend buitenlandavontuur of komen we weer terug naar Nederland. Mijn plan is zeker in het supply chain werkveld verder te gaan. Het is breed en vertegenwoordigt vele aspecten van de bedrijfskundige studie. Juist deze spilfunctie in een FMCG-bedrijf bevalt me uitermate goed. Bruggen slaan tussen de diverse disciplines in een bedrijf is erg leuk en past goed bij een supply chain rol.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens de opleiding

Het voor de hand liggende antwoord is natuurlijk ‘ja’. In het begin van de carrière is dat in mijn ogen ook echt zo. Naarmate de carrière vordert, is mijn ervaring dat je opleiding of je functionele vak er steeds minder toe doet. Het gaat dan meer om zaken als inzicht, ervaring, leiderschap, communicatie en mensenkennis. Vanuit die optiek zijn de activiteiten die ik in Eindhoven naast de studie heb gedaan veel relevanter.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Zeer duidelijk beide. In mijn functie zijn de harde nummers relevant en daar stuur ik op met mijn team. Kwaliteit, kosten, service, etc. worden duidelijk gemeten. Heineken is ook een echt cijfers gestuurd bedrijf. Mijn functie goed uitoefenen vergt daarnaast veel kwalitatieve inschattingen die naast de cijfers de uiteindelijke dagelijkse beslissingen bepalen. Met name inschatten van risico’s en kansen blijft ook “onderbuikgevoel”. Die balans is in mijn ogen inherent aan mijn functie. Echt bewust heb ik daar niet voor gekozen.

Heb je dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carriere iets aan gehad?

Ik ben actief geweest bij studievereniging Industria en studentenvereniging SSRE. Daarnaast heb ik stage gelopen bij Philips in Singapore en een semester gestudeerd aan de TU in Karlsruhe, Duitsland. Zonder deze ervaringen had ik waarschijnlijk minder de grenzen van het mogelijke en interessante opgezocht in mijn loopbaan.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Prioriteit nummer 1 is uiteindelijk het halen van je diploma. Doe dat zo efficiënt mogelijk en leer je vak. Besteedt daarnaast zoveel mogelijk tijd aan het ontwikkelen en leren kennen van jezelf. Zoek avontuur op en maak keuzes waardoor je plezier hebt en energie krijgt van de dingen die je doet.  Experimenteer, nu je nog relatief jong bent met bescheiden verantwoordelijkheid. Verken je grenzen, daar leer je van. Plan niet te ver vooruit en hou je ogen open voor kansen. Neem op tijd een biertje. Proost!

Kettingbrief
Verhaallijn 2 01-03-2017
editie 1| jaargang 5

René Zonnenberg
Leeftijd: 60 Afgestudeerd: 1980 Organisatie: OCI Nitrogen Functie: Information Manager/Director IT
Emiel Veenstra
Leeftijd: 60 Afgestudeerd: 1981 Organisatie: B&B aan 't Wilhelminaplein, Roermond Functie: Eigenaar
Nu aan het woord
Henk Soons
Leeftijd: 61 Afgestudeerd: 1981 Organisatie: Gemeente den Haag en mede-eigenaar PandID BV Functie: adviseur en projectleider ICT
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit? 

Na mijn studie Bedrijfskunde ben ik in twee middelgrote bedrijven aan de slag gegaan met “echte Bedrijfskundige” opdrachten: de integratie van twee bedrijfsbureaus en een rol vervuld als verbindende schakel in een multidisciplinaire omgeving. Daarna ben ik gewisseld naar een internationale omgeving en van projectmanager (opnieuw de verbinding tussen de verschillende disciplines) en productmanager in de marketing en sales terecht gekomen. Vervolgens heb ik enkele jaren internationaal gewerkt met vele reizen binnen Europa en naar Japan en de VS waarna ik uiteindelijk ben gewisseld naar de Duitse vestiging van het bedrijf. Hier ben ik via de marketing en sales doorgegroeid in een management functie als Business Group Manager. Hier was ik verantwoordelijk voor de marketing, sales en service van een product groep, waarvoor ik ook regelmatig in Canada en andere landen ben geweest. Bij de laatste grote reorganisatie (vlak voor een overname) heb ik mijn conclusies getrokken (ik kon en wilde de nieuwe management cultuur niet verder dragen) en ben ik bij het bedrijf weggegaan. Ik ben toen enkele jaren als zelfstandig adviseur en interim manager werkzaam geweest waarna ik uiteindelijk op bijna 57 jarige leeftijd besloten heb het bedrijfsleven de rug toe te keren en een oude droom uit te laten komen: een B&B starten (niet in het buitenland zoals gewenst, maar in het huis waar we wonen). Dit doe ik nog met veel plezier en ook succes waarbij het belangrijkste uit mijn bedrijfscarrière, de contacten met mensen en verschillende culturen, zijn behouden. We hebben een zeer internationale groep gasten, van Nederlanders, Belgen en Duitsers, tot Chinezen, Taiwanezen, Singaporezen.

Wat zijn eventuele plannen?

Ik zit een fase, dat ik niet meer aan een klassieke carrière denk. Ik ben actief in verschillende overlegorganen in de stad, zoals het Overleg Platform Economie en Toerisme (OPET), een non-profit Stichting voor Evenementen in Roermond, de Wijkraad (vertegenwoordiging van bewoners van de binnenstad) en verschillende andere groepen. Ook hier weer is het voor mij van belang met mensen te kunnen samenwerken. Bovendien vind ik Roermond een mooie stad en wil graag mijn steentje bijdragen op allerlei gebied. En: het houdt me scherp en in contact met het bedrijfsleven.

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Ja, ik doe mijn eigen marketing en communicatie. Met name bij de start van onze B&B doe je feitelijk wat je altijd geleerd en gedaan hebt: doelgroep bepalen, strategie afstemmen, reclame maken, communiceren. En natuurlijk een businessplan maken en investeringen plannen. Dus zelfs in mijn hobby gebruik ik mijn kennis uit studie en werk.

Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Kwestie van definitie. Feitelijk vooral kwantitatief, uitvoerend. Maar de factor mensencontacten is weer zeer kwalitatief. Dus een goede mix. En dat is inderdaad precies wat ik wilde.

Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Naast de studie heb ik weinig gedaan, behalve sport. En zo nu en dan werken. Maar dat had niets met de studie te maken.

Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Denk bij de studierichting vooral aan je eigen interesses en gevoel. Natuurlijk moet er tegen de tijd dat ze klaar zijn markt zijn voor hun studie. Maar het is zó belangrijk dat je met plezier werkt. Dat motiveert gigantisch. Ik zie nu vaak keuzes vanuit geld verdienen of status. Verkeerd ….