Alumnia | 01-12-2018 | editie 4 | jaargang 6
20137
chainletters-template-default,single,single-chainletters,postid-20137,ajax_fade,page_not_loaded,,wpb-js-composer js-comp-ver-6.2.0,vc_responsive
2018 - Q4

Kettingbrief
Verhaallijn 1 01-12-2018
editie 4 | jaargang 6

Jacques de Waal
Leeftijd: 28 Afgestudeerd: 2014 Organisatie: Keepgo Functie: General Manager Europ
Erik Kemper
Leeftijd: 28 Afgestudeerd: 2013 Organisatie: Bfree Promotion Functie: Ondernemer
Nu aan het woord
Later bekend gemaakt
Leeftijd: - Afgestudeerd: - Organisatie: - Functie: -
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Als afsluiter van mijn studieperiode heb ik deelgenomen aan een exchange semester op een Business Universiteit in Taipei, Taiwan. Tijdens deze periode heb ik mijn vrouw leren kennen wat ervoor heeft gezorgd dat de start van mijn carrière iets anders gelopen is dan ik ooit had kunnen voorspellen. Mijn vrouw was al reeds velen jaren werkzaam in Taiwan dus die was niet zomaar 1 2 3 weg daar. Een baan in Nederland was op dat moment niet direct mogelijk en had heel eerlijk gezegd toch al niet echt mijn voorkeur. Ik merk dat ik altijd behoefte heb gehad aan onafhankelijkheid en vrijheid om te doen wat ik wil. Ik ben na een avontuur als horeca ondernemer in Taipei (samen met mijn voorganger van deze kettingbrief, Jacques de Waal) uiteindelijk in de internationale handel tussen China en Nederland beland. Sinds 2016 ben ik hier druk mee. De uitdagingen zijn divers. Momenteel zijn we bijvoorbeeld bezig om een volledig eigen team op te zetten in China om het inkoopproces te versnellen en minder afhankelijk te zijn van lokale partners. Tevens zijn we druk om alle processen in alle facetten van ons bedrijf (inkoop, marketing, financieel, logistiek, etc.) te blijven verbeteren om de groei te kunnen blijven voortzetten. Al met al een zeer leerzame en drukke eerste 3.5 jaar van mijn carrière.
Wat zijn eventuele plannen?

Plannen zijn blijven uitbreiden op zowel B2C als B2B vlak. We zijn daarvoor momenteel de mensen aan het aannemen en operationele taken uit te besteden om deze groei te kunnen continueren. Hier ben ik voorlopig heel druk mee. Het idee is dat zodra we meer mensen vast voor ons hebben werken en het operationele deel hebben uitbesteed ik mijn handen weer vrij heb om weer echt op het ondernemen te focussen. Ik heb nog zoveel ideeën waar ik momenteel niet de tijd voor heb.

 

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Nu ik erover nadenk vaker dan ik dacht. Er gaat geen dag voorbij zonder een excel sheet analyse en de meeste van onze beslissingen worden genomen op basis van data. Echter belangrijker nog zijn denk ik de analytische skills en kritische houding. TBK is in mijn ogen de perfecte voorbereiding hiervoor.
Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Mijn werk is zowel kwantitatief als kwalitatief. Dat is geen bewuste keuze maar is wel wat mij het meeste aanspreekt. Ik neem beslissingen graag op basis van een kwantitatieve onderbouwing maar ben absoluut geen diehard kwant. Ondernemerschap gaat in mijn ogen altijd samen met zowel kwantitatief als kwalitatief.
Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Ik heb na mijn bachelor heel veel in het buitenland gedaan. In 2011 een studieperiode in Engeland en tevens een half jaar Spaans studeren in Colombia. Na mijn master in 2013 heb ik een semester Taiwan gedaan met als absolute afsluiter van mijn studentenperiode nog 3 extra maanden Colombia samen met Jacques de Waal. Het lijken allemaal puur pleziertripjes wat het ook zeker deels waren, maar het belangrijkste wat ik daarvan geleerd heb is dat jeopenminded moet zijn en vooral moet doen wat je ook echt wilt doen in het leven. Deze avonturen hebben een grote invloed gehad op mijn huidige leven. In mijn ogen moet je echt doen wat je leuk vindt en bereid zijn hier super hard voor te werken. Ik realiseer me dat je dit type opmerkingen tegenwoordig overal op Instagram en andere social media leest, en vaak op een beetje overdreven en populaire manier misschien (passie, droom,..), maar ik ben door mijn eigen ervaringen het hier in de kern wel mee eens. Het alleen bivakkeren in andere landen en er dus echt helemaal alleen voorstaan heeft bij mij persoonlijk echt geholpen om het besef te krijgen en te realiseren dat je zelf bepaalt wat en hoe de meeste dingen gaan in je leven en niemand anders.
Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Geniet van je studentenperiode aangezien dit een unieke periode in je leven is die eigenlijk maar heel kort is. Vergeet vooral niet je studie serieus te nemen en treed soms uit je comfort zone. Dit kan tot verrassende situaties lijden.

Kettingbrief
Verhaallijn 2 01-12-2018
editie 4 | jaargang 6

Ujendre Ramautarsing
Leeftijd: 45 Afgestudeerd: 1997 Organisatie: Inspired-Talen Functie: Managing Partner
Martin Nieboer
Leeftijd: 50 Afgestudeerd: 1993 Organisatie: Westpac Functie: Relationship Director
Nu aan het woord
Martin Verwijmeren
Leeftijd: 49 Afgestudeerd: 1994 Organisatie: MPO (MP Objects) Functie: CEO
 

Hoe ziet je carrière er tot nu toe uit?

Ik ben mijn loopbaan begonnen in consulting en ben vrij snel daarna min of meer toevallig voor een project in de VS beland. Ik heb sindsdien niet meer in Nederland gewoond en heb de afgelopen 20 jaar in de VS (2x), Australie (3x), Singapore, China en Engeland gewoond en gewerkt. Ongeveer 10 jaar geleden ben ik (opnieuw min of meer toevallig) in het bankwezen gerold en ik ben nu zakenbankier in the City of London. In deze positie ben ik verantwoordelijk voor de grootste klanten in Europa van een Australische bank.
Wat zijn eventuele plannen?

Mijn plannen zijn om hiermee lekker door te gaan. Mijn vrouw en ik zouden graag terug willen naar Azie, maar we laten de kinderen eerst in Engeland de middelbare school afmaken.

 

Doe je in je huidige werk nog veel met de dingen die je geleerd hebt tijdens je opleiding?

Ik denk dat het in mijn vak heel belangrijk is om te begrijpen hoe de economie en het bedrijfsleven in mekaar steekt en ik denk dat BDK me daarin heel veel heeft geholpen. Ik heb enkele jaren na m’n afstuderen een voltijds (2 jaar) MBA gedaan aan Yale en daarvoor geldt hetzelfde: het is niet de pure materie waarop je bouwt, maar het vermogen om dingen een plaats te geven en te begrijpen.
Is je werk vooral kwantitatief of kwalitatief? Heb je daar bewust voor gekozen?

Mijn werk is puur relationeel met een heel klein beetje financiele analyse. Het helpt dat ik een balans kan lezen, maar m’n werk is vooral veel met klanten praten en problemen oplossen. Kwalitatief dus. Ik doe dit werk omdat ik het leuk vindt, dus in die zin zou je kunnen zeggen dat het een bewuste keuze is.
Heb je nog dingen naast je studie gedaan? Heb je daar in je carrière iets aan gehad?

Ik heb veel naast mijn studie gedaan. Ik ben heel actief geweest binnen Industria en het sociale studentenleven, onder meer via mijn dispuut Dignitates. Daarnaast woonde ik in een actief en gezellig studentenhuis (We Hadden Graag Een Katje). De sociale kant van de studententijd is voor mij (zowel destijds als nu in mijn werk) veel belangrijker geweest dan de pure studie. Destijds deed ik dat voor de lol, maar nu begrijp ik dat ik daar heel veel van geleerd heb.
Welk advies zou je huidige studenten mee willen geven?

Maak het beste van je studententijd. Ga niet voor de tv zitten, maar stap in het leven. Dit is een cruciale tijd in je leven en het zou zonde zijn als je er later met spijt op terug kijkt. Als je net als ik meer van de wereld wil zien, doe dat dan gewoon. Het is hartstikke makkelijk: gewoon gaan en open staan voor de ervaring.